Pus in melk: feit of fabel?

Je hebt het vast wel eens gehoord: er zou pus in melk zitten. In elke liter melk wel een vingerhoedje vol. Gelukkig is dit onzin. In melk zitten witte bloedcellen en die zitten inderdaad ook in pus, maar die zijn van een heel ander type.

Pus in melk

Hoe zit het nou? Pus in melk? In melk zitten gezonde witte bloedcellen. Deze voorkomen infecties. Dat is niet zo raar, want ook in borstvoeding zitten deze gezonde witte bloedcellen. Pus bestaat ook uit witte bloedcellen, maar er is een belangrijk verschil: dit zijn dode cellen. En die komen niet in melk voor. Daar wordt heel streng op gecontroleerd.

Goede controle

Als een koe een uierinfectie heeft, zitten er aanzienlijk meer witte bloedcellen in melk. Maar deze melk komt niet in de tank terecht. Melkveehouders houden dit zelf goed in de gaten en er is nog een extra controle voordat de melk naar de melkfabriek gaat. Daarbij wordt gemeten hoeveel witte bloedcellen er in de melk zitten; het ‘celgetal’. In de afgelopen jaren is dat celgetal trouwens flink gedaald. Koeien zijn blijkbaar steeds gezonder en hebben dus ook minder vaak een uierinfectie.

Geen antibiotica in melk

Als een koe wel een uierinfectie heeft, dan is vaak antibiotica nodig voor genezing. De melk van koeien die deze behandeling krijgen, mag niet worden gebruikt. Daar wordt streng op gecontroleerd. Er zit dus geen antibiotica in melk. Melkveehouders doen er alles aan om dat te voorkomen. Er wordt dus heel goed gelet op de ‘uiergezondheid‘ van koeien. En ook die wordt steeds beter.

Pus in melk: fabel

Verhalen over pus in melk zijn een fabel en berusten vooral op bangmakerij. Geniet dus vooral van je glas melk. Zonder pus.

 


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *