Pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt

Ben jij ook zo gek op pizza? Dan is het zeker een aanrader om een keer zelf pizzadeeg te maken. Met Griekse yoghurt, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout maak je in een handomdraai een luchtige én gezonde pizzabodem.

pizzadeeg griekse yoghurt

Luchtig alternatief voor klassiek pizzadeeg

Zelf pizza maken is een feestje. Je kunt immers helemaal zelf bedenken hoe je de pizza wilt beleggen: met mozzarella, tomaat en zwarte olijven bijvoorbeeld, of met tonijn, kappertjes en rucola. Helemaal leuk is om ook de bodem zelf te maken. De klassieke manier om pizzadeeg te maken is met bloem, water, gist en zout. Maar wist je dat je ook met Griekse yoghurt een pizzadeeg kunt maken? Het resultaat is ontzettend luchtig én verrassend lekker.

Gezond pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt

Een homemade pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt en zelfrijzend bakmeel – het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Juist daarom heeft dit gezonde recept het internet veroverd. Het deeg hoeft – door de toevoeging van zelfrijzend bakmeel – niet te rijzen. Je tovert de pizza daarom binnen een half uur op tafel. Net als bij het klassieke recept, breng je het pizzadeeg op smaak met een snufje zout en optioneel wat verse Italiaanse kruiden.

Gistvrij, zoutarm en bovenal ontzettend lekker

Kenmerkend voor klassiek pizzadeeg is dat het zacht en sterk is. Dit komt door de gluten in het deeg en het proces van rijzen. Daardoor kun je uiteindelijk van je deeg een mooie pizzabodem maken. Maar ook met yoghurt en zelfrijzend bakmeel als vervanging, krijg je de gewenste textuur. Na het bakken proef je yoghurt niet meer. Een aantrekkelijk recept dat goed past in een gistvrij, glutenvrij en zoutarm dieet. Eet smakelijk!

Ingrediënten


Voor het pizzadeeg:

150 gram Griekse yoghurt  

250 gram zelfrijzend bakmeel

Snufje zout

Italiaanse kruiden (optioneel)

Voor de bovenkant:

Tomatenpassata

Italiaanse kruiden

Lekkere toppings, denk aan basilicumblaadjes, olijven, tomaat, champignons, paprika, tonijn en rucola

Geraspte kaas of mozzarella

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schep de Griekse yoghurt in een grote kom.
  3. Voeg hier al roerend het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en naar smaak Italiaanse kruiden aan toe.
  4. Kneed het geheel tot een compacte bol deeg. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
  5. Bestuif een werkplank met wat bloem en leg hier de deegbal op.
  6. Rol het deeg uit tot een mooie, dunne pizzabodem.
  7. Bestrijk de pizzabodem met tomatenpassata.
  8. Bestrooi met Italiaanse kruiden en wat peper.

Beleg de pizza met toppings naar keuze en de geraspte kaas of mozzarella.
Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Let op: de exacte duur van het bakken is afhankelijk van de dikte van je pizzabodem.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Pizzadeeg met Griekse yoghurt
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *