Ben jij ook zo gek op pizza? Dan is het zeker een aanrader om een keer zelf pizzadeeg te maken. Met Griekse yoghurt, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout maak je in een handomdraai een luchtige én gezonde pizzabodem.
Pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt

Luchtig alternatief voor klassiek pizzadeeg
Zelf pizza maken is een feestje. Je kunt immers helemaal zelf bedenken hoe je de pizza wilt beleggen: met mozzarella, tomaat en zwarte olijven bijvoorbeeld, of met tonijn, kappertjes en rucola. Helemaal leuk is om ook de bodem zelf te maken. De klassieke manier om pizzadeeg te maken is met bloem, water, gist en zout. Maar wist je dat je ook met Griekse yoghurt een pizzadeeg kunt maken? Het resultaat is ontzettend luchtig én verrassend lekker.
Gezond pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt
Een homemade pizzadeeg op basis van Griekse yoghurt en zelfrijzend bakmeel – het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Juist daarom heeft dit gezonde recept het internet veroverd. Het deeg hoeft – door de toevoeging van zelfrijzend bakmeel – niet te rijzen. Je tovert de pizza daarom binnen een half uur op tafel. Net als bij het klassieke recept, breng je het pizzadeeg op smaak met een snufje zout en optioneel wat verse Italiaanse kruiden.
Gistvrij, zoutarm en bovenal ontzettend lekker
Kenmerkend voor klassiek pizzadeeg is dat het zacht en sterk is. Dit komt door de gluten in het deeg en het proces van rijzen. Daardoor kun je uiteindelijk van je deeg een mooie pizzabodem maken. Maar ook met yoghurt en zelfrijzend bakmeel als vervanging, krijg je de gewenste textuur. Na het bakken proef je yoghurt niet meer. Een aantrekkelijk recept dat goed past in een gistvrij, glutenvrij en zoutarm dieet. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Voor het pizzadeeg:
150 gram Griekse yoghurt
250 gram zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
Italiaanse kruiden (optioneel)
Voor de bovenkant:
Tomatenpassata
Italiaanse kruiden
Lekkere toppings, denk aan basilicumblaadjes, olijven, tomaat, champignons, paprika, tonijn en rucola
Geraspte kaas of mozzarella
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schep de Griekse yoghurt in een grote kom.
- Voeg hier al roerend het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en naar smaak Italiaanse kruiden aan toe.
- Kneed het geheel tot een compacte bol deeg. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
- Bestuif een werkplank met wat bloem en leg hier de deegbal op.
- Rol het deeg uit tot een mooie, dunne pizzabodem.
- Bestrijk de pizzabodem met tomatenpassata.
- Bestrooi met Italiaanse kruiden en wat peper.
Beleg de pizza met toppings naar keuze en de geraspte kaas of mozzarella.
Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Let op: de exacte duur van het bakken is afhankelijk van de dikte van je pizzabodem.
