Peuter redt het leven van zijn vader met yoghurt

De peuter Lenny-George Jones (3) redde het leven van zijn vader Mark door hem met een speelgoedlepeltje gesuikerde yoghurt te geven. Mark lijdt aan diabetes type 1 en was door een te lage suikerspiegel buiten westen geraakt.

Peuter vader yoghurt

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt je lichaam zelf geen insuline meer aan. Dit hormoon heeft je lichaam nodig om cellen glucose op te laten nemen. Als die insuline ontbreekt, kampt je lichaam bijna continu met een te hoge bloedsuikerspiegel. En dat leidt tot allerlei klachten. Door de bloedsuikerspiegel regelmatig te meten én door die op peil te brengen met met insuline-injecties, is het voor mensen met diabetes type 1 mogelijk om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en een redelijk normaal leven te leiden.

Hypoglykemie

Bij mensen zonder diabetes stuurt het lichaam continu bij met insuline. Dat mechanisme werkt niet bij patiënten met diabetes type 1. Ook bij Mark Jones niet. Zijn bloedsuikerspiegel daalde plots door een teveel aan insuline. Dit heet hypoglykemie en is een van de meest voorkomende complicaties bij suikerziekte. En het gebeurde net op het moment dat zijn vrouw hem en zijn zoontje alleen thuis liet om op bezoek te gaan bij een vriendin.

Yoghurt met suiker

Een hypoglykemie is goed te behandelen door heel snel druivensuiker tot je te nemen. Dat kan in de vorm van tabletten, maar ook vruchtensap of cola of iets anders met suiker werkt. Yoghurt met suiker erin werkt dus ook. Mark had dat laatste in huis, maar voordat hij die kon pakken, was hij al buiten westen.

Krukje bij de koelkast

Snel ingrijpen was nodig. Gelukkig reageerde Lenny-George kordaat, ook al was hij door zijn ouders nog nooit geïnstrueerd wat hij moest doen in dit soort gevallen. Het jochie van 3 pakte zijn krukje, zette het bij de koelkast en pakte een potje gesuikerde yoghurt. Omdat hij niet bij de besteklade kon, pakte hij een speelgoedlepeltje uit zijn speelhoek en lepelde de yoghurt in de mond van zijn vader.

Snel ingrijpen

Toen zijn moeder even later thuiskwam zaten vader en zoon op de bank. Mark was door het snelle ingrijpen van zijn zoon weer bij kennis gekomen en had zelf nog meer glucose tot zich gekomen, waardoor zijn bloedsuikerspiegel verder stabiliseerde. Als Lenny-George niet had ingegrepen had zijn vader het voorval wellicht niet eens overleefd.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *