Pancake cereal: minipannenkoekjes als ontbijt

Zelf ‘ontbijtgranen’ maken van pannenkoekenbeslag, het is een grote trend. Dankzij TikTok. En wij snappen wel waarom: deze pancake cereals, oftewel minipannenkoekjes, zijn heel lekker én voedzaam in een schaaltje melk, yoghurt of kwark.

pancake cereal

Begin de dag goed met deze pannenkoekenvariant

Cornflakes, granola, havervlokken, muesli, krokante muesli … binnen de ontbijtgranen is er voldoende keuze om lekker af te kunnen wisselen. Sinds kort is er een nieuwe aanwinst in het rijtje: pancake cereals. Dit zijn kleine American pancakes, een soort poffertjes maar dan nog kleiner, die je als ontbijt serveert in een kommetje melk, yoghurt of kwark met vers fruit. Een leuke variant van de klassieke pannenkoeken – en behalve als ontbijt ook geschikt als dessert.

Van TikTok-grapje tot wereldwijde trend

Pancake cereals is een vrij nieuw fenomeen, dat in één klap razend populair werd door een TikTok-filmpje van Sydney Melhoff uit Canada. Haar idee om van kleine druppeltjes pannenkoekenbeslag ‘ontbijtgranen’ te maken op de bakplaat was aanvankelijk een grap. Maar het pakte erg goed (lees: smakelijk) uit. Het TikTok-filmpje ging viraal en sindsdien hebben pancake cereals een plek veroverd in ons ontbijtmenu.

Poffertjespan of het doe-het-zelf-oplossing

Het recept voor pancake cereals is simpel. Alles wat je nodig hebt is poffertjesbeslag, plus een poffertjespan. Heb je die niet in huis? Verzin dan een andere oplossing om het beslag in kleine cirkels in de hete pan te gieten. Je kunt bijvoorbeeld als een echte pro gebruik maken van een spuitzak, een veelgebruikte tool in de bakkerswereld. Of kies voor de huis-tuin-en-keuken-oplossing: giet het beslag in een plastic fles en prik een gaatje in de dop.

Vers fruit en toppings naar keuze

We zeiden het al: pancake cereals zijn heel lekker en voedzaam als ontbijt, in een schaaltje melk, yoghurt, Griekse yoghurt of skyr. Voeg er je favoriete verse fruit aan toe voor de kleur én smaak. Van banaan tot blauwe bessen en rood fruit, eigenlijk alles past er goed bij. Eventueel kun je er nog lekkere toppings aan toevoegen: gehakte nootjes, zaden, pitten, een scheutje ahornsiroop of een toefje slagroom, net waar je op dat moment zin in hebt.

Ingrediënten

100 milliliter melk
30 gram roomboter
60 gram suiker
90 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
snufje zout
olie om in te vetten
vers fruit (bijvoorbeeld banaan, blauwe bessen en aardbeien)

Verder nodig: poffertjespan of koekenpan met anti-aanbaklaag en een elektrische mixer of garde.

Bereiding

  1. Smelt de roomboter in een pannetje en laat deze iets afkoelen.
  2. Meng in een kom de boter en suiker goed door elkaar met een mixer of garde. Klop vervolgens het ei erdoorheen.
  3. Voeg de melk, het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix dit tot een egaal, klontvrij beslag.
  4. Vet de poffertjespan in met olie en vul de holtes van de pan met het beslag. Geen poffertjespan? Gebruik dan een koekenpan met anti-aanbaklaag: verhit olie in de pan en spuit met een beslagfles minimannenkoekjes op de bodem van de pan.
  5. Zodra er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant van de poffertjes en deze iets gestold zijn, kun je de poffertjes omdraaien. Bak de andere kant ook een minuut.
  6. Schenk melk, yoghurt of kwark in een kommetje. Voeg daar de pancake cereals, vers fruit en toppings naar keuze aan toe en je ontbijt is klaar.

Serveertip: je kunt pancake cereals zowel warm als koud eten. Heb je te veel gemaakt? Gebakken pancake cereals blijven twee dagen goed in de koelkast.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
pancake cereal
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *