Sommige mensen denken dat je aankomt van zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Maar klopt dit wel? Onderzoek laat zien dat melk en yoghurt juist een rol kunnen spelen bij het behoud van een gezond gewicht. Alle feiten op een rij.
Op gezond gewicht dankzij zuivel
Steeds meer mensen met overgewicht of obesitas
Het aantal mensen met overgewicht en obesitas neemt wereldwijd toe. Zo is het aantal volwassenen met obesitas sinds 1990 verdubbeld. En het aantal kinderen dat hiermee kampt, is in dezelfde periode verviervoudigd. Wat is de rol van zuivel in de strijd tegen overgewicht? Het onderzoekscentrum van Institut Lyfe in Frankrijk voerde een omvangrijk onderzoek uit naar de relatie tussen zuivel en overgewicht bij kinderen, adolescenten en volwassenen.
Melkvetten en -eiwitten zorgen voor verzadigd effect
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de consumptie van zuivel geen nadelig effect heeft op je lichaamsgewicht, zo blijkt. Zuivel levert je lichaam veel verschillende voedingsstoffen. Zo bevat melk eiwitten en vette die goed verzadigen, maar daarnaast ook alle essentiële aminozuren (ook wel proteïne), vitamine B2 en B12 en calcium. Als je te zwaar bent en wilt afvallen, heb je die voedingsstoffen ook gewoon nodig.
Energiebeperkt dieet én hoge zuivelconsumptie
Uit een recent Spaans onderzoek blijkt dat zuivel zelfs een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons lichaam. De proefpersonen voor dit onderzoek volgden een energiebeperkt dieet, in combinatie met een hoge consumptie van zuivel. Dat resulteerde in een lager lichaamsgewicht en een verminderde vetmassa. Zonder energiebeperkt dieet had de hoge zuivelconsumptie geen effect, zo concludeerden de onderzoekers.
Volle of magere melk: wat is beter?
Maar wat is nu beter voor een gezond gewicht: volle of magere zuivelproducten? Een recent onderzoek concludeert dat een hoge inname van melkvet gepaard gaat met een lager risico op overgewicht bij kinderen. Bij volwassenen is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de rol van verschillende soorten zuivel in relatie tot overgewicht. Maar de studies die hieraan gewijd zijn, tonen geen relatie aan tussen vet in zuivel en het risico op obesitas.
Yoghurt lijkt gunstig, maar meer onderzoek nodig
Voor yoghurt werd er wél een gunstig effect gevonden. Zo gaat een hoge consumptie van yoghurt gepaard met een kleinere kans op obesitas, blijkt uit onderzoek. Regelmatig yoghurt eten zou ook zorgen voor gunstige veranderingen in het lichaamsgewicht en de taille-omvang. Het enige nadeel is dat de onderzoeksgroepen tot nu toe klein zijn. Grootschaliger onderzoek is nodig om de gunstige effecten van yoghurt te bevestigen.
Conclusie: zuivel past in gezond voedingspatroon
Zuivel vermijden omdat het een nadelig effect zou hebben op je lichaamsgewicht, is echt niet nodig. Bovenstaande onderzoeken laten zien dat een hoge zuivelconsumptie de kans op overgewicht en obesitas niet verhoogt – en mogelijk zelfs verlaagt. Ook is er geen bewijs is dat het verzadigd vet uit zuivel zorgt voor overgewicht. Kortom: melk en zuivelproducten passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
In het omvangrijke onderzoek is geen verband gevonden tussen het nuttigen van zuivel en een verhoogd risico op obesitas. Sommige onderzoeken wijzen juist op een gunstig verband, waarbij een hoge zuivelconsumptie gepaard gaat met een lager risico op overgewicht.
https://www.zuivelengezondheid.nl/wp-content/uploads/Onderzoek-invloed-zuivel-en-lichaamsgewicht.pdf