Onthoornen: wat is dat precies?

Runderen hebben van nature hoorns, maar melkkoeien vaak niet. Dat komt omdat ze als kalfjes worden “onthoornt”. Zo voorkomen boeren dat koeien zichzelf, andere koeien en de boer kunnen verwonden. Hoe onthoornen precies werkt, leggen we uit in dit artikel.

onthoornen

Wat is onthoornen?

Onthoornen is simpel gezegd het weghalen van de hoorns bij kalveren. Dit doen boeren vaak om te voorkomen dat ze later elkaar of de boer verwonden. Hoorns kunnen gevaarlijk zijn in een kudde omdat koeien elkaar kunnen verwonden tijdens het grazen of rusten. Ook kunnen ze mensen verwonden tijdens de dagelijkse omgang. Door de hoorns te verwijderen, is dat risico veel kleiner. In Nederland zorgen we ervoor dat dit op een zo diervriendelijk mogelijke manier gebeurt.

Er gelden strenge regels

Hier in Nederland moet onthoornen onder strikte voorwaarden gebeuren. Het moet zo pijnloos mogelijk, daarom is verdoving verplicht. Een dierenarts zorgt ervoor dat het kalfje niets voelt. Dit is een van de vele regels die ervoor zorgen dat de ingreep veilig is.

Hoe werkt onthoornen?

Het onthoornen van kalveren gebeurt zorgvuldig en met aandacht voor het welzijn van het dier. Hier zijn de stappen die typisch worden gevolgd:

Voorbereiding: Voordat het onthoornen begint, wordt het kalf onderzocht door een dierenarts om ervoor te zorgen dat het gezond genoeg is voor de procedure. Het gebied rond de hoorns wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Verdoving: Om de pijn te minimaliseren, dient een dierenarts lokale verdoving toe rond de basis van de hoorns. Dit zorgt ervoor dat het kalf tijdens de procedure geen pijn voelt.

Onthoornen: Bij jonge kalveren wordt een hete ijzeren staaf gebruikt om de hoornknoppen te cauteriseren. Dit vernietigt de groeicellen van de hoorn.

Nazorg: Na de procedure wordt het kalf nauwlettend in de gaten gehouden om eventuele complicaties snel aan te pakken. Pijnbestrijding wordt voortgezet om het comfort van het kalf te garanderen terwijl het geneest.

Onthoornen klinkt niet zo leuk, maar het is belangrijk voor de veiligheid op de boerderij. Met de strenge regels en de zorg van de dierenarts wordt gezorgd dat het zo goed mogelijk gebeurt voor de kalfjes.

Zijn er alternatieven?

Er wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor onthoornen. Denk dan aan het fakken van hoornloze koeien met genetische selectie. 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *