Onderzoek: zuivel mijden hindert groei kinderen

Zuivel mijden

Het is een oer-Hollandse wijsheid: melk en andere zuivelproducten zijn belangrijk voor kinderen in de groei. Hoe belangrijk? Uit nieuw Israëlisch onderzoek blijkt dat kinderen die melk en zuivel mijden daardoor 4 centimeter minder lang worden als ze volgroeid zijn.

Ouders die melk dronken als kind zijn gemiddeld vier centimeter langer dan hun kinderen die melk mijden.

Koemelkeiwit-allergie

Dit blijkt uit onderzoek van Dr. Tali Sinai van de Hebrew University in Jeruzalem. Hij onderzocht honderd mensen van rond de twintig jaar – als mensen zijn volgroeid in lengte. Een deel had een koemelkeiwit-allergie en dronk als kind geen melk en at ook geen andere zuivelproducten als yoghurt of kaas. De rest van de mensen gebruikte wel regelmatig zuivelproducten.

Duidelijk kleiner

Jongvolwassenen die nooit melk hadden gedronken waren duidelijk kleiner dan degenen, die dat wel hadden gedaan. De groep melkmijders was daarnaast kleiner dan het gemiddelde in de bevolking.

Ouders wel lang

De ouders van de onderzochte jongeren werden ook bij de studie betrokken. Daaruit bleek dat ouders die wel melk hadden gedronken als kind gemiddeld vier centimeter langer waren dan hun kinderen die geen melk dronken als kind. Sommige kinderen waren tot wel tien centimeter korter. Volgens de onderzoeker is dat geen toeval, maar een duidelijk statistisch verschil.

Advies

Zijn advies: Melk is een bron van belangrijke voedingstoffen, die je lichaam goed kan gebruiken bij de groei. Als je kind geen melk en andere zuivelproducten gebruikt, moet je zorgen dat je dat op een goede manier vervangt.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *