Onderzoek: yoghurt tijdens de overgang voorkomt extra kilo’s

Tijdens de overgang komt bijna de helft van de vrouwen aan in gewicht. Dit heeft te maken met de hormonen. Het eten van yoghurt tijdens de menopauze kan ongewenste gewichtstoename helpen voorkomen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

yoghurt tijdens de overgang

Aankomen tijdens de overgang: dit is de oorzaak

Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af. Oestrogeen speelt een rol bij het reguleren van het lichaamsgewicht. Wanneer de oestrogeenspiegels dalen, kan dit leiden tot een gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Bijna de helft van de vrouwen ervaart gedurende de overgang een toename in haar gewicht. Gemiddeld komen vrouwen zo’n twee kilo aan tijdens de menopauze, maar dit kan ook veel meer zijn.

Extra kilo’s voorkomen? Eet regelmatig yoghurt

Het goede nieuws voor vrouwen die zich zorgen maken over die ongewenste extra kilo’s? Er is hulp voorhanden – en dat gewoon in de koelkast. Onderzoekers aan de universiteit van Boston ontdekten namelijk dat het regelmatig eten van yoghurt, als onderdeel van een gezond dieet, gewichtstoename tijdens de menopauze kan voorkomen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.

Gewicht én zuivelconsumptie in kaart gebracht

De onderzoekers keken naar de gegevens van ruim 35 duizend Amerikaanse vrouwen. Daarbij lag de nadruk op de periode van twaalf jaar rond de menopauze. De vrouwen hielden hun gewichtsverandering bij tijdens de zes jaar vóór en de zes jaar na de menopauze. Ook hielden ze bij hoeveel zuivelproducten ze consumeerden. De conclusie: zuivelconsumptie houdt verband met lagere risico’s op zwaarlijvigheid, aldus de onderzoekers.

Minder risico op obesitas dankzij yoghurt

Vooral yoghurt viel op vanwege zijn grote voordelen. Vrouwen die twee of meer porties yoghurt per week aten, kwamen gedurende de twaalf jaar rondom de menopauze het minst aan. Degenen die minder dan één portie yoghurt per maand aten, hadden in dezelfde periode consequent de hoogste gewichtstoename. De frequente yoghurteters (dus twee of meer porties per week) liepen 43 procent minder risico op obesitas.

Calcium in yoghurt versnelt vetverlies

Een gezond voedingspatroon met yoghurt blijkt dus gunstig tijdens de menopauze, voor wie graag op gewicht wil blijven. Bij andere vormen van zuivel werd dit verband niet gevonden. Waarschijnlijk komt dit omdat yoghurt veel calcium bevat, dat het gewichts- en vetverlies versnelt. Daarnaast zit yoghurt vol goede bacteriën die die darmflora ondersteunen. Bovendien zorgt de consistentie van yoghurt voor een vol gevoel dat de honger vermindert.

Yoghurteters hebben vaak gezonde leefstijl

Uit het onderzoek kwam daarnaast nóg een opvallend inzicht naar voren. Vrouwen die vaker yoghurt aten, waren over het algemeen actiever, hadden een gezonder voedingspatroon en verbruikten in totaal meer energie. Ook rookten ze minder vaak en dronken ze minder alcohol dan de deelnemers die weinig yoghurt aten. Kortom: het regelmatig eten van yoghurt wordt in verband gebracht met een gezonde leefstijl.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *