Onderzoek: rijpt kaas beter op hiphop?

Muziek kan ervoor zorgen dat planten beter groeien. Maar wat is de impact van muziek op het rijpen van kaas? Een Zwitserse kaasmaker onderzoekt of hiphop, rock en klassieke muziek de smaak van zijn Emmentalers beïnvloeden.

kaas rijpen

Eerst lachen, dan nadenken

Het is een onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Een criterium dat ook wordt gehanteerd bij de Ig Nobelprijs. Deze parodie op de bekende Nobelprijs is in het leven geroepen om te laten zien dat wetenschap allesbehalve saai is. Tijdens de jaarlijkse uitreiking passeren hilarische studies de revue. In dat kader is het onderzoek van de Zwitserse kaasmaker Beat Wamplfer samen met de universiteit van Bern zo vreemd nog niet.

Rocken in de kaaskelder

Het experiment wordt uitgevoerd met Emmentaler, de beroemde Zwitserse kaas. Elke avond krijgen de kazen met kleine speakers muziek te horen tijdens de rijping. Van Mozart tot bands als Led Zeppelin en A Tribe Called Quest. Het idee is dat de ultrasone geluidsgolven van de muziek de smaak veranderen. Want, zo beredeneren de onderzoekers, de luchtvochtigheid, temperatuur en voedingsstoffen zijn zeker niet de enige factoren die de smaak beïnvloeden.

Boven de gehoorgrens

Ultrageluid, ook wel ultrasoon geluid genoemd, kan chemische reacties in materie veroorzaken. Dit zijn geluiden waarvan de frequentie – trillingen per seconde – te hoog zijn om gehoord te kunnen worden door het menselijk oor. Sommige dieren zoals honden, dolfijnen en bepaalde insecten kunnen die geluiden wél horen. Het beste gehoor voor ultrageluid hebben ongetwijfeld de vleermuizen zelf, die net als dolfijnen ultrageluid produceren voor het vangen van hun prooi.

Broodje hiphopkaas?

Maar of ultrageluid echt van invloed is op kaas? Dat is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Met dit project hopen de onderzoekers hier het eerste bewijs voor te vinden. Binnenkort zullen de Emmentalers van de Zwiterse kaasboer worden geproefd door een panel van kaasexperts. Vooral van hiphopmuziek zijn de verwachtingen hooggespannen: dit zou nog wel eens kunnen resulteren in een kaas die jongeren aanspreekt. Nu maar afwachten of hiphopkaas inderdaad een hit wordt.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.