Onderzoek naar impact zwerfafval bij koeien

Blikjes, verpakkingen en ander zwerfafval kan catastrofale gevolgen hebben. Koeien kunnen er zelfs door sterven. Over de omvang van dit probleem is nog niet veel bekend. Nieuw onderzoek moet daar verandering in brengen.

onderzoek zwerfafval

Flesjes, blikjes en andere plastic en metalen spullen belanden vaak in het weiland. Vaak gooien mensen ze weg zonder erbij na te denken, terwijl dit voor koeien levensgevaarlijk is. De boeren maaien namelijk het gras, malen het fijn en voeren het aan de koeien in de stal. Inclusief het schadelijke plastic en metaal dus. Met alle funeste gevolgen van dien als maagperforatie en bloedvergiftiging. Zo krijg je dus koeiensterfte door zwerfafval.

Onderzoek naar impact

Om de impact van dat probleem met betrouwbare cijfers in beeld te brengen, werken Recycling Netwerk Benelux en Robin van der Bles, student aan Wageningen Universiteit samen voor een economische studie naar de gevolgen van zwerfafval voor de veehouderij in Nederland en Vlaanderen.

Zo veel mogelijk deelname

“Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het belangrijk dat veel melkveehouders meewerken aan de enquete,” vertelt Van der Bles. “De gegevens van de meewerkende melkveehouders worden anoniem behandeld en de resultaten zijn niet herleidbaar tot individuen.”

Ook meedoen?

Ben je of ken je een melkveehouder die mee zou willen werken aan dit onderzoek? Via deze link kunnen ze meedoen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *