Onderzoek: melk vaak duurzamer dan plantaardig alternatief

Melk versus plantaardige alternatieven: wat is nu eigenlijk het meest duurzaam? Wie gaat voor een optimale voedingswaarde, kan qua milieuvoetafdruk het beste kiezen voor halfvolle melk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

melk duurzamer dan plantaardig

Vergelijken op voedingswaarde

Melk is een minstens zo duurzame drank als de meeste plantaardige alternatieven, om hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dat is de conclusie van drie onderzoekers van de Hogeschool Van Hall Larenstein en Nizo Food Research. In een studie vergeleken ze koemelk met verschillende plantaardige alternatieven zoals haver- en amandelmelk. Daarbij speelde een belangrijke rol hoe voedzaam de dranken waren.

Van supermarktprijs tot CO2-voetafdruk

Bij de studie maakten de onderzoekers gebruik van een zogenaamde ‘nutrient rich food’-score (nrf-score). Deze score geeft inzicht in hoe goed eiwitten en andere nutriënten door het lichaam worden opgenomen. In de vergelijking tussen halfvolle melk en plantaardige dranken, legde de studie een directe link tussen verschillende factoren: de voedingswaarde, de supermarktprijs van elk product én de CO2-voetafdruk.

Halfvolle melk vaak meest duurzame keuze

De uitkomst was opvallend. Halfvolle melk kwam als meest duurzame keuze uit de bus. Dit komt omdat je van plantaardige dranken – zoals kokosmelk, haver- of amandeldrank – méér moet consumeren om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen. Dat leidt tot een hogere CO2-voetafdruk. Sojamelk is hierop soms een uitzondering. Maar de onderzoekers verwachten dat dit verschil verdwijnt omdat veehouders de productie van melk steeds meer verduurzamen.

Plantaardige alternatieven minder voedingsrijk

Conclusie: via melk kom je op de meest duurzame manier aan je benodigde dagelijkse voedingstoffen. Plantaardige alternatieven blijken qua klimaat, gezondheid en betaalbaarheid een minder goede keuze. Voor een optimale voedingswaarde zou je namelijk méér van deze plantaardige dranken moeten consumeren dan melk, wat leidt tot een hogere CO2-voetafdruk. Hybride producten, die zowel dierlijke als plantaardige eiwitten combineren, worden door de onderzoekers beschouwd als een veelbelovende optie.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *