Onderzoek: melk betere dorstlesser dan water

Als je dorst hebt, loop je waarschijnlijk direct naar de kraan om een glas water te drinken. Een logische reactie. Maar wist je dat melk het lichaam nóg beter hydrateert dan water? Dat blijkt uit een Schots onderzoek.

melk betere dorstlesser

Drinkwater is een eerste levensbehoefte

Wie dorst heeft, moet drinken. Een mens kan nu eenmaal niet zonder water – nou ja, hooguit een paar dagen dan. Het is een eerste levensbehoefte. Ons lichaam bestaat gemiddeld voor zestig procent uit water, dus het komt vast niet als een verrassing dat we goed gehydrateerd moeten blijven. Maar wat is eigenlijk de meest ‘dorstlessende’ drank die er is? Die vraag vormde de aanleiding voor een onderzoek aan de universiteit van St. Andrews in Schotland.

Melk betere dorstlesser

De Schotse onderzoekers vergeleken voor het onderzoek verschillende dranken. Ze kwamen tot de conclusie dat water, zowel plat als bruisend, het lichaam behoorlijk snel hydrateert. Op zich niet zo’n verrassende uitkomst. Wel opvallend is dat dranken met een klein beetje suiker, vet en eiwit – zoals melk – nóg beter scoorden. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen: de hoeveelheid én de samenstelling van de ingenomen dranken. Meer het is dus waar: melk is een betere dorstlesser dan water.

Melk vertraagt afvoer van vocht uit de maag

Hoe werkt dit dan precies? Allereerst geldt: hoe meer je ergens van drinkt, hoe sneller het vocht in de bloedbaan wordt opgenomen. Dit vocht zal vervolgens lichaamsvloeistoffen verdunnen en je lichaam hydrateren. Daarnaast speelt de voedingssamenstelling van de drank een belangrijke rol, volgens de onderzoekers. Melk bevat suiker, lactose, eiwitten en vet – allemaal stoffen die helpen om de afvoer van vocht uit de maag te vertragen.

Natrium in melk werkt als een spons

Daarnaast bevat melk natrium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van ons lichaam. Natrium werkt als een soort spons en houdt water in het lichaam vast. Hierdoor produceert het lichaam minder urine. Om die reden bevatten ORS-oplossingen (Oral Rehydration Solutions) altijd kleine hoeveelheden suiker, natrium en kalium. ORS voorkomt uitdroging bij extreem vochtverlies als gevolg van onder andere diarree.

Genoeg drinken is belangrijk voor je lichaam

Conclusie: genoeg drinken is essentieel voor je lichaam. Voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam de basisfuncties beter kan uitvoeren. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag genoeg drinkt. En voorkom dat je echt dorst hebt, want dan ben je eigenlijk al te laat bent met het hydrateren van je lichaam. Water blijft een voordehand liggende dorstlesser. Maar, zo is nu wetenschappelijk aangetoond: een glaasje melk helpt ook uitstekend tegen de dorst.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *