Elke dag een stukje kaas en een glas rode wijn lijken het risico op dementie te verminderen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek. Kaas blijkt zelfs het meest effectieve voedingsmiddel om het brein te beschermen tegen Alzheimer.
Onderzoek: kaas verkleint risico op dementie
Verband tussen voeding en dementie
In Nederland hebben ruim 290.000 mensen dementie. Hiervan zijn er 15.000 jonger dan 65 jaar. Niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen kunnen dus dementie krijgen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Steeds meer onderzoeken laten zien dat voeding kan helpen om ziektes te voorkomen. En ook tussen voeding en dementie is een verband. Zo lijkt het volgen van een mediterraan dieet het risico op dementie te verlagen.
Kaas meest effectief om brein te beschermen
In een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Iowa werd het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het brein onderzocht. En wat blijkt? Rode wijn en kaas beschermen het brein tegen ouderdom. Vooral kaas kwam naar voren als het beste voedsel ter bescherming tegen de progressieve hersenziekte Alzheimer en andere aan leeftijd gerelateerde cognitieve problemen. De studie werd gepubliceerd in The Journal of Alzheimer’s Disease.
Onderzoekers aangenaam verrast door uitkomst
Natuurlijk is het onderzoek geen reden om nu ineens onbeperkt kaas en wijn te consumeren. Alles met mate, zo luidt het gezegde. Maar de studie toont wel aan dat simpele veranderingen in ons voedingspatroon het brein op significante manieren kunnen helpen. ‘We zijn aangenaam verrast dat het verantwoord eten van kaas en het dagelijks drinken van rode wijn goed lijkt te zijn voor de hersenen’, schrijven de auteurs in een persbericht.
Alzheimer voorkomen met voeding?
Sommige mensen lijken beter beschermd te zijn tegen de ziekte van Alzheimer, terwijl anderen een groter risico lijken te lopen. Dit houdt waarschijnlijk verband met genetische factoren. De juiste voedingskeuzes kunnen de ziekte en de bijbehorende cognitieve achteruitgang mogelijk helemaal voorkomen, denken de onderzoekers. ‘Misschien is het wondermiddel waar we naar op zoek zijn wel het verbeteren van de manier waarop we eten.’
Gegevens van bijna 1800 mensen onderzocht
Voor de studie volgden de onderzoekers bijna 1800 mensen, met een leeftijd tussen de 46 en 77 jaar, gedurende een periode van tien jaar. Het is de eerste grootschalige studie die specifieke voedingsmiddelen koppelt aan cognitieve scherpte op latere leeftijd. Zoals bij veel wetenschappelijke studies is verder onderzoek nodig. Wordt vervolgd dus.