Onderzoek: kaas tijdens zwangerschap goed voor ontwikkeling kind

Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding extra belangrijk. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas leveren belangrijke voedingsstoffen die gunstig zijn voor de ontwikkeling van het kind. Dat blijkt uit een Japans onderzoek.

kaas tijdens zwangerschap

Gezonde darmflora belangrijk tijdens zwangerschap

Goede voeding en gezonde darmen zijn erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Als jouw darmflora gezond is, geef je dit door aan je baby en vermindert de kans dat jouw kleintje darmklachten ontwikkelt. Een goede darmflora vormt zo de basis voor de rest van zijn of haar leven. Tijdens de zwangerschap wordt dan ook vaak probiotica aangeraden Dit zijn nuttige melkzuurbacteriën die je onder andere vindt in yoghurt, kwark, kefir en sommige kazen.

Kazen: welke wel en niet tijdens de zwangerschap?

Niet alle soorten kaas zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Rauwmelkse kazen kun je beter mijden. Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria. Zoals de naam al zegt, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk. Je herkent een rauwmelkse kaas aan de woorden ‘au lait cru’. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Denk aan harde kaas, mozzarella, boerenkaas, Parmezaanse kaas en de meeste brie.

Zestigduizend moeders én kinderen onderzocht

Een Japans onderzoeksteam onderzocht de relatie tussen het eten van gefermenteerde voeding door aanstaande moeders en de ontwikkeling van het nageslacht. Voor het onderzoek werden de gegevens van ruim 60.000 moeder- en kindkoppels geanalyseerd. De moeders in spé aten verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder miso (een Japanse sojabonenpasta), natto (een Japans gerecht op basis van sojabonen), yoghurt en kaas.

Moeders én hun kinderen centraal in onderzoek

Aan de hand van een zelf ingevulde vragenlijst hielden de proefpersonen bij hoeveel ze van deze gefermenteerde voedingsmiddelen aten. Daarnaast werd de neurologische ontwikkeling van hun nageslacht gemeten op driejarige leeftijd. Met behulp van een speciale tool evalueerden de onderzoekers de ontwikkeling van het kind op vijf verschillende gebieden: communicatie, probleemoplossing, grove motoriek, fijne motoriek en sociale vaardigheden.

Veel kaas, lager risico op ontwikkelingsachterstand

De uitkomst is veelzeggend. Moeders die veel kaas aten, hadden nakomelingen met opmerkelijk lagere risico’s op vertragingen in communicatie, probleemoplossing, grove en fijne motoriek en sociale vaardigheden. Een gunstig effect op alle vijf de gebieden dus. Met andere woorden: een hoge kaasconsumptie tijdens de zwangerschap, verlaagt het risico op een neurologische ontwikkelingsachterstand bij kinderen aanzienlijk.

Ook yoghurt heeft een gunstig effect

Het eten van yoghurt had ook een gunstig effect, zo blijkt uit het onderzoek. Een hoge yoghurtconsumptie tijdens de zwangerschap leidde tot verlaagd risico op ontwikkelingsachterstanden. Dat gold met name voor de communicatievaardigheden van het kind. Interessant is dat het eten van miso en natto ook enkele gunstige effecten vertoonden, maar dat deze veel minder uitgesproken waren dan bij yoghurt en kaas.

Conclusie: kaas goed voor ontwikkeling foetus

Het eten van 1,3 gram kaas (of meer) tijdens de zwangerschap is goed voor het kind in de buik, aldus de onderzoekers. Kaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, zink en tryptofaan (een aminozuur), die de neurologische ontwikkeling van het kind ondersteunen.

Kortom: door het eten van gefermenteerd voedsel, kunnen aanstaande moeders hun darmgezondheid verbeteren. En dat komt de ontwikkeling van de foetus ten goede.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *