Onderzoek: gezonder opgroeien met zuivel?

Als je op een boerderij opgroeit, heb je minder last van allergieën en infecties, bleek eerder uit onderzoek. Wageningen Universiteit onderzoekt nu of zuivelconsumptie wellicht een rol speelt in de gezondheid van boerderijbewoners.

gezonder opgroeien met zuivel

Leef je gezonder als je zuivel eet en drinkt en melkveehouder bent? Wageningen Universiteit & Research (WUR) doet onderzoek naar de gezondheidseffecten van zuivelconsumptie onder volwassenen die op een boerderij wonen of werken. Het gaat om de studie DAIRY: Zuivelconsumptie en het vóórkomen van ziekten in melkveehouders.

Doel onderzoek: verband zuivelconsumptie en gezondheid

In het DAIRY-onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in het verband tussen zuivelproducten en gezondheid. Dit gaat bijvoorbeeld over het voorkomen van verschillende ziekten en ontstekingen.

Boerderijleven is sowieso gezonder

Eerder deed de University of Melbourne een groot onderzoek onder meer dan 10.000 mensen uit veertien landen. Hierbij keken de onderzoekers naar de plek waar deze personen de eerste vijf jaar van hun leven woonden: op een boerderij, in de stad, of op het platteland en of ze op latere leeftijd last hadden van allergieën, astma, hooikoorts en andere longaandoeningen. Uit dit onderzoek bleek dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van astma, allergieën en infecties. Ook lijkt het erop dat onze voorouder langer werden door zuivelgebruik.

Maar, helpt zuivel ontstekingen te verminderen?

Wereldwijd komen steeds meer ziekten voor die te maken hebben met het immuunsysteem, en met ontstekingen in het lichaam. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat zuivel ontstekingen in het lichaam kan verminderen, maar is dit nog niet goed onderzocht. De DAIRY-studie kijkt of er een verschil is in gezondheid tussen mensen die zuivel consumeren, en mensen die dat niet doen.

Deelnemers worden tien jaar gevolgd

In de DAIRY-studie worden melkveehouders gevraagd naar hun zuivelinname, gezondheid, en manier van leven. Gedurende 10 jaar vullen de deelnemers elke 2 jaar twee vragenlijsten in. Het onderzoek is opgezet door Wageningen Universiteit en de medisch-ethische toetsingscommissie Wageningen Universiteit heeft het onderzoek goedgekeurd.

Eerste resultaten binnen enkele maanden

Hoewel het onderzoek in totaal tien jaar in beslag neemt, zijn er toch al eerder resultaten te verwachten. De onderzoekers hopen de eerste resultaten binnen een half jaar te kunnen geven. 

Zuivel beschermt tegen darmkanker en diabetes type 2

Zuivel heeft een hoop gezonde eigenschappen. Daarom raadt de gezondheidsraad aan elke dag twee a drie porties te eten. Melk, yoghurt, kwark en kaas helpen allemaal het risico op darmkamker en diabetes type 2 te verkleinen. Verder blijkt uit onderzoek dat melk mogelijk ook helpt bij het voorkomen van galstenen. Goed dus om te onthouden: dat zuivel past in een gezond voedingspatroon en dat je er wel degelijk baat bij hebt het te gebruiken. Ook al wordt wel eens beweert dat je ook makkelijk zonder zuivel kan.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *