Onderzoek: geen verband diabetes Type 1 en melk

Is er een verband tussen Diabetes Type 1 en melk? Dat idee leeft al een hele tijd, maar het wetenschappelijke bewijs ontbrak. Na nieuw onderzoek blijkt die link onwaarschijnlijker dan ooit.

diabetes type 1 en melk

Toename diabetes Type 1

Er zijn twee soorten diabetes en beide komen steeds vaker voor. Het is duidelijk dat een ongezond voedingspatroon en overgewicht belangrijke reden is dat steeds meer mensen op latere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelen. Maar dit is geen verklaring voor de toename van het aantal gevallen van diabetes type 1. Dit is namelijk een heel andere soort ziekte, die zich bijna altijd openbaart bij jonge kinderen.

Diabetes Type 1 en melk

Onderzoekers in Finland proberen er al jaren achter te komen of koemelk een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. In 2010 leken ze een verband te hebben gevonden tussen diabetes Type 1 en melk. Ze keken naar antilichamen die geassocieerd worden met het ontstaan van deze ziekte en het type flesvoeding dat kinderen kregen.

Hypoallergene babyvoeding

Wat bleek? Uit een onderzoek bij 230 jonge kinderen bleek dat bij kinderen die flesvoeding kregen met daarin ‘hele’ melkeiwitten die antilichamen iets vaker te zien waren dan bij kinderen die hypoallergene flesvoeding kregen waarbij die eiwitten waren opgeknipt.  

Meer onderzoek nodig

Was het mogelijk om diabetes type 1 te voorkomen met andere flesvoeding? Het leek er wel op en dus kwam er een uitgebreid vervolgonderzoek. Nu werden meer dan 2000 baby’s gevolgd in 15 landen. De ene helft kreeg minstens 60 dagen ‘normale’ flesvoeding, de andere helft de voeding met de opgeknipte melkeiwitten.

Nieuw onderzoek: geen verschil

Uit dit nieuwe, veel grotere onderzoek bleek er helemaal geen verschil te zijn tussen de twee groepen kinderen. De kinderen werden tien jaar lang gevolgd en in beide groepen kwam even vaak diabetes type 1 voor.

A1- en A2-caseïne

Andere onderzoekers probeerden eerder al een verband aan te tonen tussen het ontstaan van diabetes Type 1 en een bepaald eiwit in melk: A1 beta-caseïne. Om die reden, kiezen sommige mensen bewust voor A2-melk, zoals bijvoorbeeld Jersey melk. Maar ook uit deze onderzoeken is geen causaal verband gevonden tussen de consumptie van melk en het ontstaan van diabetes Type 1.

15 jaar onderzoek: geen verband

In totaal is er nu 15 jaar lang onderzoek gedaan naar de link tussen melk en diabetes type 1 en nog steeds is er geen enkel verband gevonden, vertelde Dr. Dorothy Becker, een van de onderzoekers. “Dit toont maar weer eens aan dat er geen makkelijke manier is om diabetes Type 1 te voorkomen.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *