Oudere mensen lopen meer risico om te vallen. Mensen met botontkalking hebben daarbij ook nog eens een veel grotere kans op botbreuken. Door dagelijks extra zuivel te eten of drinken, neemt het risico op bot- en heupbreuken af. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.
Onderzoek: extra zuivel voor ouderen verlaagt risico op botbreuken
Verhoogd risico op ondervoeding voor ouderen
Goede voeding is heel belangrijk, ook op oudere leeftijd. Toch kunnen ouderen om allerlei redenen minder gaan eten. Bijvoorbeeld omdat ze door ziekte of medicijnen een verminderde eetlust hebben of moeite hebben met kauwen. Psychologische factoren zoals eenzaamheid en dementie kunnen hier ook een rol bij spelen. Wanneer ouderen langere tijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, is er al snel sprake van ondervoeding.
Zuivel zorgt voor gezonde botten
Een tekort een goede voedingsstoffen kan leiden tot een afname in lichaamsgewicht en spiermassa. Dat zorgt voor een verhoogd risico op vallen en botbreuken. En dat terwijl deze risico’s bij ouderen toch al een stuk hoger zijn, omdat de spier- en skeletmassa afneemt. Wat hiertegen helpt? Meer zuivel nuttigen. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat het verhogen van de zuivelconsumptie bij ouderen de botgezondheid op peil kan houden.
Onderzoek onder ruim zevenduizend ouderen
Het onderzoek werd uitgevoerd in zestig Australische zorginstellingen, met in totaal ruim zevenduizend ouderen. De gemiddelde leeftijd was 89 jaar en 68 procent van hen was vrouw. Gemiddeld consumeerden deze ouderen ongeveer twee porties zuivel per dag. Voor het onderzoek werd dit verhoogd naar 3,5 porties per dag – de in Australië aanbevolen hoeveelheden. Eén portie bestond uit 250 ml melk, 200 gram yoghurt of 40 gram kaas.
Aanzienlijk minder botbreuken en valpartijen
Die extra zuivel had een erg gunstig effect bij deze kwetsbare groep. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook opzienbarend: 33 procent minder botbreuken, 46 procent minder heupfracturen en 11 procent minder valpartijen. Hiermee is voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat de consumptie van voeding met een hoog gehalte aan calcium en eiwitten (zoals melk, yoghurt en kaas) het risico van botbreuken bij ouderen sterk verlaagt.
Bewijs dat zuivel helpt tegen botbreuken
Conclusie: tot nu toe was het verband tussen het consumeren van zuivel en botbreuken vooral gebaseerd op aannames. Deze studie levert hiervoor en bewijs en dat is van grote invloed op de gezondheidszorg. Ouderen hebben vaak een te lage inname van eiwitten en calcium. Dit onderzoek vraagt dan ook om een nieuw beleid in de gezondheidszorg, om botbreuken in zorginstellingen – en mogelijk ook daarbuiten – te voorkomen.