Eet jij ’s morgens graag een schaaltje yoghurt? Dat blijkt heel gezond te zijn. Een zuivelrijk ontbijt zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder hongerig wordt én daarnaast verhoogt het de concentratie, zo blijkt uit een Deens onderzoek.
Onderzoek: betere concentratie na ontbijt met zuivel
De functie van een goed ontbijt
Ken je het gezegde ‘ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’? Hiermee wordt bedoeld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt immers vaak al meer dan tien uur niets gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan te ontbijten, omdat dit mogelijk positieve effecten heeft op je gezondheid.
Studie naar verschillende soorten ontbijt
Een Deense studie werpt nieuw licht op het oude cliché dat een goed ontbijt belangrijk is. Het onderzoek volgde dertig zwaarlijvige vrouwen van achttien tot dertig jaar gedurende drie dagen. Tijdens het onderzoek aten de deelnemers ofwel een eiwitrijk ontbijt van skyr-yoghurt en havermout of een eiwitarme, koolhydraatrijke maaltijd van volkorenbrood met frambozenjam en appelsap. Ook was er een groep die het ontbijt helemaal oversloeg.
Minder trek en betere concentratie na zuivelontbijt
De resultaten van het onderzoek zijn opvallend: vrouwen die yoghurt met havermout aten, gaven aan zich verzadigder te voelen en minder trek te hebben in de uren na het ontbijt. Ze presteerden ook beter op een concentratietest voor de lunch. De hoeveelheid calorieën verschilde niet tussen de verschillende ontbijten. Wel zorgt een eiwitrijk zuivelontbijt voor de aanmaak van meer verzadigingshormonen. Tegelijkertijd daalt het ‘hongerhormoon’ ghreline.
Ontbijten heeft invloed op een lager BMI
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen die ontbijten een aanzienlijk lager BMI (Body Mass Index) hebben dan mensen die niet ontbijten. Ook maakten zij vaak betere voedingskeuzes, wat gunstig is voor de gezondheid op de lange termijn. Eiwitrijke voedingsmiddelen blijken over het algemeen een groter verzadigingseffect te hebben dan koolhydraat- en vetrijke voedingsmiddelen met hetzelfde caloriegehalte.
Yoghurtontbijt goed alternatief voor brood
Conclusie: een yoghurtontbijt met bijvoorbeeld havermout is een gezond alternatief voor de traditionele broodmaaltijd. Het is niet alleen verzadigend, maar ook goed voor de concentratie. Volgens hoofdonderzoeker Mette Hansen van de Universiteit van Aarhus levert de studie belangrijke nieuwe inzichten. Meer onderzoek is nodig om te bepalen wat het effect is van een eiwitrijk ontbijt op de lange termijn, bijvoorbeeld in de strijd tegen overgewicht.