Hoe bescherm je Afrikaanse koeien tegen leeuwen? Australische onderzoekers kwamen met een opmerkelijke oplossing. Ze schilderen nepogen op de kont van de koeien. Het werkt: als leeuwen ‘gezien’ worden door hun prooi, vallen ze niet aan.
Ogen op koeienkont schrikt leeuwen af
Leeuwen zijn schitterende dieren en in Afrika komen ze steeds meer in de verdrukking omdat hun beschermde leefgebieden steeds kleiner worden. De kans dat ze met mensen en hun vee in aanraking komen, neemt daardoor toe. Tot nu toe beschermden mensen en boeren zichzelf en hun vee door de leeuwen te doden.
Vee beschermen
Dat is uiteraard niet de beste oplossing. Daarom gingen Australische onderzoekers op zoek naar betere oplossingen. Niet alleen om mensen en hun vee te beschermen tegen de leeuwen, maar vooral ook om het leven van de leeuwen te sparen.
Ogen op de kont
Ze pasten een truc toe uit de natuur zelf: ze schilderen ogen op de kont van de koeien… Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar dat werkt echt. Om precies dezelfde reden hebben sommige vlinders oogvormen op hun vleugels. Roofvogels denken dat dat ze te maken hebben met grotere dieren, die klaar staan om zich te verdedigen en laten deze vlinders met rust. Vandaar dat dit type vlinder meer kans heeft gehad zich voort te planten, waardoor er steeds meer van rondvliegen.
Werkt ook bij mensen
En dat principe werkt niet alleen bij vogels en vlinders, maar ook bij leeuwen en koeien. Het werkt trouwens ook bij mensen. Zo beschermen mensen zich tegen de aanvallen van tijgers met een masker op hun achterhoofd. En mensen gedragen zich netter als ze geconfronteerd worden met geschilderde ogen in hun omgeving.
Botswana
Om aan te tonen dat hun idee ook werkt in de praktijk onderzochten de wetenschappers een kudde van 62 koeien in Botswana. Een derde van de koeien kregen ogen op hun kont. De rest niet.
Proef met GPS
Tien weken later waren ‘slechts’ drie koeien van de kudde gedood door leeuwen. Dit waren allemaal koeien zonder de geschilderde ogen op hun achterste. Het vermoeden van de wetenschappers lijkt dus te kloppen. De onderzoekers gaan nu een grotere proef doen met meer koeien en met gps-zenders, zodat de kudde beter kan worden gevolgd.
Minder slachtoffers
Als de truc echt blijkt te werken, kan het breed worden toegepast in gebieden waar de veestapel in aanraking kan komen met wilde roofdieren. Uiteindelijk moet dat leiden tot minder slachtoffers onder de veestapel en ook minder confrontaties tussen mensen en wilde roofdieren.