Nutellagate: storm in een pot hazelnootpasta

Nutella haalde zich de woede van zijn fans op de hals door een kleine wijziging in het recept van de wereldberoemde hazelnootpasta. Opeens zag de pasta er wat lichter uit dan de liefhebber gewend waren. Paniek in pastaland: zat er minder cacao in Nutella?

Nutellagate

Nutellagate?

Nutellagate begon met een Facebookpost van de Verbraucherzentrale Hamburg, een Duitse consumentenorganisatie. Zij hadden twee potten Nutella naast elkaar gefotografeerd. In de ‘oude’ pot zat de vertrouwde pot donkere Nutella. In de ‘nieuwe’ pot de iets lichtere versie.

Minder cacao?

Hoe kon Nutella ineens lichter van kleur zijn? Binnen no time wisten de fans op social media het bijna zeker: Nutella had stiekem het recept aangepast en het cacao-gehalte omlaag gebracht. Ferrero, het moederbedrijf van Nutella, reageerde een week lang niet op de heisa, waardoor het ‘complot’ alsmaar grotere vormen aannam. #Nutellagate was geboren.

Nee, meer melkpoeder

Het ‘complot’ bleek een storm in een pot hazelnootpasta. De fans kunnen gerust ademhalen. Volgens Ferrero zit er nog steeds evenveel cacao, hazelnoot, suiker en palmolie in Nutella. Wat wel is veranderd? Het hele kleine beetje weipoeder in de pasta is vervangen door meer magere melkpoeder voor een betere ‘melkkwaliteit’. Hierdoor is de kleur iets lichter geworden.

Is Nutella gezond?

Kunnen we weer met een gerust hart Nutella en andere hazelnootpasta’s eten? Voor de smaak zeker, maar voor je gezondheid kun je het gebruik van dit broodbeleg beter een beetje binnen de perken houden. Net als andere ‘lekkere’ dingen zoals jam, hagelslag, koekjes en slagroom past ook dit soort pasta niet echt in een gezond voedingspatroon.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *