Nieuw onderzoek naar zeewier als koeienvoer

In de zoektocht naar een reductie van de methaanuitstoot bij koeien is er al vaker gekeken naar zeewier als een mogelijk deel van de oplossing. Nieuw onderzoek toont aan dat zeewier inderdaad helpt, maar er kleven ook nadelen aan de plant.

onderzoek zeewier koeienvoer

Eerder onderzoek naar zeewier

De uitstoot van broeikasgassen is een uitdaging voor de melkveesector. Een koe stoot per dag gemiddeld bijna 400 gram methaan uit, en daarom is het logisch dat wetenschappers zoeken naar manieren om die uitstoot te verminderen. Onderzoek naar zeewier in koeienvoer als middel om de methaanuitstoot in de melkveesector te verminderen is dan ook niet nieuw. Eerder schreven we al over het onderzoek van de Dairy Campus Leeuwarden, die koeien drie verschillende soorten zeewier te eten gaven. Uitkomst van dat onderzoek: het zeewier had geen effect op de gemeten methaanuitstoot. Wél bleek een van de zeewiersoorten een positief effect op de melkproductie.

Amerikaans onderzoek lijkt hoopvol

Zoals altijd in de wetenschap, kwam er na dit onderzoek… een nieuw onderzoek! De Universiteit van California keek naar het rode zeewier Asparagopsis taxiformis als toevoeging in koeienvoer. En wat bleek? De methaanuitstoot nam met maar liefst 82 procent af! Een veelbelovend resultaat. Klein probleempje: de zeewiersoort is nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Vervolgonderzoek moet aantonen of grootschalige kweek van de waterplant in de toekomst mogelijk is.

Zeewier zorgt voor ontstekingen

Maar dat is helaas niet het enige nadeel dat aan het rode plant kleeft. Onderzoek van de Wageningen Universiteit toonde namelijk aan dat het zeewier voor schade aan de penswand van de koe kan zorgen. En dat is niet fijn voor het beest. Deze ontstekingen ontstaan door de stof bromoform. Omdat er ook zeewiersoorten zonder bromoform bestaan, moet weer een ander vervolgonderzoek uitwijzen of er soorten zijn die wél voor methaanreductie zorgen, zonder de koeien ziek te maken. Wordt vervolgd.

Meer oplossingen voorhanden

Gelukkig is zeewier niet het enige wapen in de strijd tegen de methaanuitstoot. Zo ontwikkelde DSM een poeder waarmee de uitstoot met ongeveer 30% verlaagd wordt en haalt speciaal gras het percentage ook naar beneden. Zelfs bierafval kan helpen om voor minder methaan te zorgen. Met resultaten vanuit zoveel verschillende hoeken is het hopelijk een kwestie van tijd voordat jouw glas melk helemaal klimaatneutraal is!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *