Nederlanders: minder vlees ok, maar van kaas blijf je af

Een kwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar minder dierlijke producten te zullen eten. Met minder varkensvlees, vis en lamsvlees heeft bijna niemand een probleem. Maar bijna een kwart zou echte moeite hebben met een leven zonder kaas. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

minder vlees

25% flexitariër

Is het consumeren van (veel) vlees en andere dierlijke producten wel zo goed voor het milieu, onze gezondheid en het welzijn van dieren? Steeds meer Nederlanders denken daar over na, blijkt uit het onderzoek. Het is ook de belangrijkste reden dat een kwart van hen verwacht in de komende vijf jaar minder dierlijke producten te gaan eten.

Minder vlees is ok

En minder vlees eten, daar hebben de meeste mensen niet heel veel moeite mee. Vooral varkensvlees, vis en lamsvlees zouden niet veel mensen missen.

Maar van kaas blijf je af

Maar er is één uitzondering: kaas. Dat is bij 22% van alle Nederlanders een product dat het meeste zou worden gemist als ze helemaal geen dierlijke producten meer mochten eten. Ook kip en melk staan hoog op die lijst.

In heel Europa

Opvallende genoeg is dat niet alleen in Nederland het geval. Het onderzoek werd in heel Europa uitgevoerd. En overal staat kaas hoog op de lijst van dierlijke producten waar mensen het liefst geen afscheid van nemen.

Milieu dé reden

Ook opvallend is dat de reden om met vlees te minderen per land sterk verschilt. In Nederland is het milieu de belangrijkste reden. Belgen kiezen er juist voor omdat ze geloven dat het beter is voor hun gezondheid. En Duitsers willen wel minderen om bij te dragen aan dierenwelzijn.

Hollandse kost juist meest duurzaam

Het meest duurzame dieet in Nederland is opvallend genoeg niet een dieet met minder dierlijke producten, maar een voedingspatroon met producten die vooral dicht bij huis worden geproduceerd.  Echte Hollandse kost, dus!

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *