Bijna een kwart minder zout in kaas

Kaas is lekker én een bron van belangrijke voedingstoffen voor je lichaam. Maar er zit ook zout in kaas. En te veel zout in je voeding is niet goed voor je. De afgelopen tien jaar hebben Nederlandse kaasmakers flink hun best gedaan om de hoeveelheid zout in kaas terug te brengen. Met succes: er zit nu 22% minder zout in kaas.

minder zout in kaas

Je hebt kazen in alle soorten en maten. In Nederland eten we vooral Goudse kaas. En dan vaak ook nog de ‘echte’. Die kun je herkennen aan de sticker met daarop de tekst ‘Gouda Holland’. Dit is een beschermd product, dat alleen maar in Nederland mag worden gemaakt met melk van Nederlandse koeien en voldoet aan een hele reeks hoge kwaliteitseisen.

Voedingstoffen in kaas

Goudse kaas wordt ook wel harde Nederlandse kaas genoemd. Daar zitten relatief veel hoogwaardige eiwitten in (ook wel proteïne genoemd). Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Het zit dus wel goed met voedingstoffen in kaas. Ook mensen met lactose-intolerantie kunnen dit soort kaas vaak prima eten, omdat er vrijwel geen lactose in dit soort kaas zit.

Zout in kaas

Maar in Goudse kaas zit ook zout. Niet alleen voor de smaak, maar ook omdat zout een belangrijke functie heeft voor de houdbaarheid en de stevigheid van kaas. Met andere woorden, je hebt echt zout nodig om natuurgerijpte kazen zoals Goudse kaas te maken en goed te houden.

Omlaag brengen

Toch realiseren kaasmakers in Nederland zich al heel lang dat al dat zout in die kaas niet alleen maar goed is. Vandaar dat ze sinds 2006 al bezig zijn om de hoeveelheid zout in kaas flink omlaag te krijgen.

22% reductie

Dat is een ingewikkeld proces, omdat het best lastig is om goede kaas te krijgen met minder zout (en ook met minder vet, trouwens). Toch is het ze gelukt. En niet alleen in kaas met een extra verlaagd zoutpercentage. In alle Gouda kaas. Tussen 2006 en eind 2015 hebben de kaasproducenten ervoor gezorgd dat er in kaas gemiddeld 22,2% minder zout is verwerkt. Er zit nu slechts nog gemiddeld 686 mg natrium per 100 gram kaas.

Hoeveel zout is gezond?

Per dag moet je ongeveer 6 gram zout binnenkrijgen. Op die manier kan je lijf namelijk zelf goed de vochtbalans regelen. Er is vrijwel niemand die niet genoeg zout binnenkrijgt. Bijna iedereen krijgt te veel zout binnen. En dat kan op de lange termijn voor problemen zorgen, bijvoorbeeld voor je nieren en je bloeddruk.

Waar zit zout in?

In heel veel voedingsmiddelen zit zout. In een snee volkorenbrood zit bijvoorbeeld al een halve gram. Doe je er een plakje kaas op, dan zit je op 1 gram in totaal. Als je wilt minderen in zout, dan kun je het beste kritisch kijken naar kant-en-klaarproducten, zoals voorverpakte maaltijden en diepvriespizza’s. Daar zit vaak erg veel zout in. In één diepvriespizza zit bijvoorbeeld al je dagelijkse maximum aan zout.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *