Minder milieu-impact met Hollandse kost

Wil je een echt duurzaam menu op tafel zetten? Met kleinere porties, minder vlees en vooral echte Hollandse kost kan ook jij de milieu-impact van je voedingspatroon flink verlagen.

milieu-impact hollandse kost

Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybureau Nutricon in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Zij berekenden de milieu-impact van verschillende voedingspatronen. Ze werkten met het programma Optimeal, dat uitrekent wat er gebeurd met de milieuvoetafdruk als je bepaalde producten vervangt in een gezond en voedzaam voedingspatroon. De onderzoekers keken daarbij naar de tien Schijf van Vijf-dagmenu’s van het Voedingscentrum.

Minder vlees

Als je duurzamer wilt eten, maak je de grootste stap door minder vaak vlees te consumeren. Vooral de ecologische voetafdruk van een stukje rundvlees is groot. Mijden van vlees in het voedingspatroon leidt volgens het consultancybureau tot bijna 40 procent minder milieudruk. Eet dus minder koe.

Zuivel is prima

Maar om toch de voedingstoffen uit dat vlees binnen te krijgen, heb je een volwaardige vervanger nodig. En dan kom je volgens het onderzoek uit op zuivel. Alternatieven voor zuivel, zoals bijvoorbeeld soja, leveren geen milieuwinst op. Eet dus geen koe, maar gebruik wel de melk van de koe. Bijvoorbeeld in de vorm van melk, yoghurt, kwark of een plakje kaas.

Minder milieu-impact met Hollandse kost

En verder? Kies vooral voor Hollandse kost. Van de tien dagmenu’s van het Voedingscentrum heeft het ‘Ik hou van Holland’-menu de laagste milieudruk. Dat komt omdat dit menu vol zit met producten die in Nederland zelf worden gemaakt, zoals het graan voor volkorenbrood, zuivel van Nederlandse koeien en seizoensgroenten en fruit uit eigen land, zoals boerenkool in de winter, andijvie in de zomer en appels in het najaar.

Exotisch fruit niet duurzaam

Het minst duurzaam ben je als je het hele jaar door exotisch fruit eet. Dat moet vaak van heel ver komen en dat transport zorgt voor een flinke uitstoot van CO2.

Minder eten

Minder eten helpt trouwens ook! Een gezond voedingspatroon is namelijk niet alleen goed je lijn, maar ook voor het milieu. De gemiddelde Nederlandse man met overgewicht kan door te eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zijn CO2-uitstoot met meer dan 40% omlaag brengen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *