Cola gemengd met melk. Het klinkt als een vrij bizarre combinatie en toch is milk coke, ook wel bekend als comilk, een trend. Wie dit spannende mixdrankje een kans durft te geven, zal ontdekken dat het lekkerder smaakt dan het klinkt.
Milk coke: alles wat je moet weten over deze trend
Frisdrank met melk populair in Azië
Het concept van frisdrank gemixt met melk kent een lange geschiedenis in Zuid-Azië. Vooral in Pakistan en Noord-India is ‘doodh-frisdrank’ (doodh is Hindi voor melk) een fenomeen. Deze koude drank wordt gemaakt door frisdrank met citroen- of limoensmaak te mengen met melk. Doodh-frisdrank wordt als gezonder dan gewone frisdrank beschouwd. Behalve als zomerdrankje is het populair tijdens de ramadan, vooral in combinatie met kruidig eten.
Milk coke: nieuwe trend is voer voor discussie
Ook cola kun je mengen met melk, zo blijkt. In 2019 introduceerde de bekende Britse schrijver James Felton het bijzondere mixdrankje aan zijn volgers. ‘Milk Coke bestaat echt’, zo Twitterde hij, trots poserend met dit romige brouwsel. Zijn Tweet werd massaal gedeeld en was voer voor discussie: sommige mensen waren gelijk nieuwsgierig en wilden het zelf ook wel eens proberen, anderen verafschuwden het idee van cola in de mix met melk.
‘Als bolletje vanille-ijs in glas cola’
Ondanks dat de meerderheid van de mensen er niet aan moet denken om deze merkwaardige trend te proberen, blijkt milk coke lekkerder dan verwacht. Veel mensen die het proeven zijn aangenaam verrast: romig, zoet en zalig, zo omschrijven liefhebbers de smaak. Een foodblogger trekt een vergelijking met floats: een glas frisdrank, meestal cola, met een flinke bol ijs erin. Dit drankje wordt wel omschreven als een soort milkshake, maar dan net anders.
Milk coke proberen? Dit is de ideale verhouding
Wie het aandurft om milk coke te proberen, doet er goed aan zich eerst even in te lezen. Het luistert namelijk vrij nauw hoeveel melk en hoeveel cola je moet gebruiken. De ideale verhouding is volgens de meeste bronnen als volgt: 1/3 cola en 2/3 volle melk. Het beste is om eerst de melk in het glas te doen, alvorens je de cola erbij giet. Overigens wordt aangeraden om normale cola te gebruiken en geen cola light.
Serveertip: melk met cola direct opdrinken
Ook belangrijk: milk coke moet je niet te lang laten staan. Dan gaat de melk schiften. Melk bevat het eiwit caseïne. Bij vermenging met een zuur, zoals in dit geval het fosforzuur in de cola, binden de eiwitten waardoor ze aan elkaar plakken. Hierdoor kunnen er klontjes ontstaan die naar de bodem zinken. Kortom, de melk stremt. Maar geen zorgen, als je de milk coke direct na het mixen opdrinkt heb je van deze chemische reactie geen last.