Melkeiwit lactoferrine kan kankerpatiënt helpen

Een bepaald eiwit uit melk – lactoferrine – kan een rol spelen voor kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat lactoferrine de eetlust verbetert. Dit kan kankerpatiënten helpen om beter te herstellen.

melkeiwit lactoferrine

Melkeiwit lactoferrine

De onderzoekers kwamen erachter dat het innemen van 750 mg lactoferrine per dag over een periode van één maand de smaak- en geurperceptie bij kankerpatiënten verhoogt. Een verklaring hiervoor kan zijn dat lactoferrine aan het ijzer in het speeksel bindt. De metalige smaak die kankerpatiënten vaak ervaren, wordt hierdoor verminderd. Lactoferrine zorgt ook voor een toename van de hoeveelheid eiwitten in het speeksel. En dit heeft weer een positief effect op de mondgezondheid.

Zuivel en kanker

Zuivel en melk komen vaker positief in het nieuws als het over kanker gaat. De consumptie van melk en zuivel vermindert bijvoorbeeld de kans darmkanker. Dat is ook de reden dat magere en halfvolle melk zijn opgenomen in de schijf van vijf. 

Vondst in de VS

De bevindingen van het Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences in de VS werden onlangs gepubliceerd door EurekAlert. De vondst van onderzoekers Susan Duncan en Aili Wang zou miljoenen patiënten over de hele wereld kunnen helpen die kankerbehandeling ondergaan. Chemotherapie en andere kankertherapieën tasten namelijk vaak de smaak- en geurperceptie aan. Dit leidt dikwijls tot verminderde eetlust, gewichtsverlies, depressie en anorexiagedrag bij de patiënt.

Metalige smaak

“Het meest voorkomende symptoom dat wordt beschreven door patiënten die chemotherapie ondergaan, is een aanhoudende metaalachtige smaak of nasmaak, met of zonder voedselinname. Deze smaak kan uren, weken of zelfs maanden na de voltooiing van de behandelingen aanhouden”, aldus de onderzoekers.

Nog geen therapie

Hierdoor lijden kankerpatiënten een eetstoornissen die stuk voor stuk schadelijk zijn voor hun herstel. Hoewel smaak- en geurafwijkingen veelvoorkomende klachten zijn van kankerpatiënten, zijn er tot nu toe geen gevestigde therapieën die dit probleem op betrouwbare wijze voorkomen of behandelen.

Sleutelrol voeding

“Ons onderzoek toont aan dat dagelijkse inname van lactoferrine veranderingen in de speekseleiwitprofielen bij kankerpatiënten teweegbrengt”, aldus Duncan. “Dit is mogelijk van invloed op de bescherming van smaakpapillen en geurperceptie. Door lactoferrine voor te schrijven als voedingssupplement, kunnen we smaak- en geurafwijkingen voor veel patiënten verminderen. Zo kan hun vermogen om van voedsel te genieten beter worden in een tijd waarin voeding een sleutelrol speelt bij het herstel.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.