Het melkdieet: extreem afvallen met melk

Het melkdieet: in zijn meest extreme vorm houdt dat in dat je een maand lang niets anders tot je neemt dan halfvolle of magere melk. Dat is een slecht plan, maar kun je melk wel op een gezonde manier inzetten in de strijd tegen overtollige kilo’s?

melkdieet afvallen melk

Melkdieet, alleen maar melk

Ze bestaan: mensen die een maand lang niets anders tot zich nemen dan halfvolle of magere melk. Dat is het melkdieet in zijn meest extreme vorm. Nu is er met melk niet zoveel mis, maar als het je enige bron van voeding is, dan is dat zeker niet gezond.

De theorie

Waarom zou je in vredesnaam een maand lang alleen maar melk drinken? Uit Deens onderzoek blijkt dat de calcium in melk vet aan zich kan binden in de darmen. Dat vet kan het lichaam vervolgens niet meer opnemen. Voer dat idee door tot het extreme en je hebt het melkdieet. Al die calcium zou je lichaam als het ware schoonspoelen van vet.

Praktijk is anders

Dat principe mag dan wetenschappelijk zijn aangetoond. In de praktijk pakt het anders uit. Je lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. En als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt via de voeding, dan krijg je honger en ga je vanzelf meer eten.

Jojo-effect

En dat is nu precies waarom al dit soort extreme diëten zo slecht werken. Binnen korte tijd raak je wel wat kilo’s kwijt, maar zodra je je ‘normale’ leven weer oppakt, kom je al dat gewicht razendsnel weer aan.

Gevaar op tekorten

Bovendien schuilt er in het melkdieet een gevaar. Dat gevaar zit trouwens in elk ander dieet wat één voedingsmiddel voorschrijft. Je loopt tekorten op. Zo is melk is een prima bron van eiwitten, calcium en de vitamines B2 en B12, maar er zit bijvoorbeeld geen vitamine C, Vitamine D, ijzer of jodium in. En ook dat zijn stofjes waar je lichaam niet zonder kan. Met een voedingspatroon met veel groenten, fruit, volkoren producten, een handjevol noten en een beetje vlees, vis en zuivel zitten al die voedingsstoffen wel.

Afvallen met melk

Melk en andere zuivelproducten kunnen trouwens wel zorgen dat je iets makkelijker afvalt. De eiwitten en vetten in melk, yoghurt en andere zuivelproducten werken namelijk verzadigend, waardoor je trek in ander lekker eten afneemt. Daardoor zou je volgens de theorie vanzelf iets minder gaan eten.

Verstandig afvallen

Helpt het echt, melk om af te vallen? Wellicht een beetje, maar bij verstandig afvallen komt veel meer kijken. Het belangrijkste is gezonder en minder te eten en meer te bewegen. Hoe je dat doet? Een beetje een open deur, maar we trappen hem toch maar in: check de website van het Voedingscentrum voor tips of vraag advies aan een diëtist.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *