Melk, de witte motor van de economie in 2015

Melk en zuivelproducten zijn niet alleen gezond en lekker, ze zijn ook heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Zo exporteerden we in 2015 voor 6,6 miljard euro aan zuivelproducten. Een aandeel van 9% in de totale export uit Nederland.

melk de witte motor van economie

Buitenland belangrijk

We produceren in Nederland veel melk en melkproducten. En daarmee is melk de witte motor van de economie. Slechts 35 procent van alle verwerkte melk blijft in Nederland. De rest gaat naar het buitenland. De belangrijkste markten voor Nederlandse zuivelproducten in Europa zijn Duitsland, België en Frankrijk. Buiten Europa gaan Nederlandse zuivelproducten vooral naar Hong Kong en China.

Lagere melkprijzen

In 2014 waren de cijfers zelfs nog beter. Dat het in 2015 wat minder goed ging, komt door de lagere melkprijzen op de internationale markt. Onder invloed van de Russische boycot, de verminderde vraag naar melkpoeder vanuit China en de wereldwijde toename van de melkproductie stonden de zuivelprijzen in 2015 onder druk.

Goede vooruitzichten

De verwachting zijn echter wel positief. Op termijn groeit wereldwijd de vraag harder dan het aanbod. Wellicht dat daardoor de prijzen van melk in 2016 alweer toenemen.

Melkaanvoer neemt toe

De productie van melk nam trouwens toe in 2015. Alle melkkoeien samen maakten 13,3 miljard kilogram melk. Dat is 6,9 procent meer dan in 2014. Niet verrassend, omdat per 1 april 2015 het melkquotum werd afgeschaft. Elke veehouder mag in principe vanaf die datum zelf bepalen hoeveel melk wordt geproduceerd. Veehouders hebben meer koeien en door de goede kwaliteit van het voer en ook de weersomstandigheden was de melkproductie relatief hoog.

Meer koeien in de wei

In 2015 stonden trouwens ook meer koeien in de wei dan in 2014. In het afgelopen jaar paste 78,3 procent van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe. Vorig jaar was dat nog iets lager (77,8 procent).

Nieuwe fabrieken

Niet alleen wat betreft het houden van koeien is melk de witte motor van de economie. Vanwege de goede vooruitzichten investeerde de zuivelindustrie de afgelopen twee jaar voor ruim 2 miljard euro in extra verwerkingscapaciteit in Nederland. Inmiddels zijn en worden er nieuwe fabrieken gebouwd in Heerenveen, Borculo, Middenbeemster, Gorinchem en Cuijk.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *