Melk, de groene motor
Een melkveebedrijf dat volledig klimaatneutraal is? Dat is voor een hoop boeren nog een grote stap. Maar het kan wel! Nederlandse melkveehouders hebben er al jaren ervaring mee. Een derde van de boeren wekt zelfs al energie op uit de melk zelf. En zo wordt melk de groene motor.
Het is al een tijdlang bekend in Nederland: melkveebedrijven kunnen een hoop energie produceren. Zelfs zo veel, dat ze ook de bedrijven kunnen voorzien die de zuivelproducten verwerken. Op die manier kan de hele zuivelketen (zeg maar van koe tot pak melk in de winkel) klimaatneutraal werken. In Noord-Brabant, Friesland en Noord-Holland wordt deze groene manier van melkveehouden al in drie pilots getest.
Melk, de groene motor
Energie halen boeren niet alleen met zonnepanelen op het dak, maar ook uit de melk zelf. Dat werkt zo: om de verse melk goed te bewaren, moet die worden gekoeld. Bij dat proces (dat gebeurt met een gas) komt warmte vrij. Die warmte wordt weer gebruikt om water op te warmen.
Helft van energie uit melk
Een melkveebedrijf heeft namelijk behoorlijk wat warm water nodig om de melkinstallatie en de melktank mee schoon te maken. Het schoonmaakwater kan tot ongeveer 35 graden worden opgewarmd met de warmte uit het koelproces van de melk. Het moet nog iets warmer zijn (namelijk 85 graden) en kan een zonneboiler voor worden ingezet. Het schoonmaakwater wordt dus voor bijna de helft opgewarmd door de melk.