Onderzoek: melk beschermt tegen Crohn

Melk is lekker, zit boordevol belangrijke voedingstoffen en volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek lijkt dat melk beschermt tegen de ziekte van Crohn. Maar moet je melk drinken om niet ziek te worden? Zo mooi is het helaas ook weer niet.

melk beschermt tegen crohn

Er zijn heel veel redenen om melk te drinken. Omdat je het lekker vind. Omdat het een pittige maaltijd kan blussen en natuurlijk omdat het boordevol voedingstoffen zit, waar je lichaam behoefte aan heeft.

Lager risico Darmkanker

Maar de officiële reden om melk te drinken volgens de Gezondheidsraad is omdat het licht beschermend werkt tegen darmkanker, één van de tien meest dodelijke ziektes in Nederland. Bovendien lijkt een ander stofje in melk, lactoferrine, effectief bij de behandeling tegen kanker.

Melk beschermt tegen Crohn

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van het UMC Utrecht legt ook de link tussen melkconsumptie en het voorkomen van de ziekte van Crohn. Melkdrinkers bleken een iets lager risico te hebben op het ontwikkelen van deze ziekte dan mensen die nooit melk dronken.

Genoeg bewijs?

Moeten we nu melk drinken om de ziekte van Crohn te voorkomen? Zo eenvoudig is het helaas niet. Dat komt omdat één wetenschappelijk onderzoek vaak niet het hele verhaal vertelt. Zo baseert de Gezondheidsraad zijn adviezen altijd op al het relevante wetenschappelijke onderzoek. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen het voorkomen van darmkanker en melkconsumptie. De link tussen het voorkomen van Crohn en melk blijkt nu slechts uit één studie.

Conclusie

Uit wetenschappelijk onderzoek lijkt er een link te bestaan tussen het drinken van melk en een kleinere kans om de ziekte van Crohn op te lopen. Dat klinkt goed, maar er is nog meer onderzoek nodig om vast te stellen of melk ook daadwerkelijk beschermend werkt.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *