Melk als medicijn tegen diabetes?

Een bruine koe uit het zuiden van Brazilië heeft geschiedenis geschreven. Deze genetisch gemodificeerde koe gaf melk die menselijke insuline bevat. Een primeur. Mogelijk kan dit de medicatie voor diabetespatiënten goedkoper én toegankelijker maken.

melk als medicijn tegen diabetes

Steeds meer mensen krijgen diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer aan. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes: één op de veertien mensen. Kinderen met diabetes hebben bijna altijd diabetes type 1. Bij volwassenen is dit meestal diabetes type 2.

Wereldwijd veel vraag naar insuline

Veel mensen met diabetes gebruiken insuline. Dit spuiten ze in via een klein dun naaldje door de huid. Insuline zorgt ervoor dat suiker uit voeding terechtkomt in de lichaamscellen en niet achterblijven in het bloed. Wereldwijd is er een grote vraag naar insuline. Het medicijn is daarom erg duur. Voor veel mensen is het om die reden moeilijk om aan de insuline te komen die ze nodig hebben om hun diabetes onder controle te houden.

Baanbrekend: koemelk met menselijke insuline

Wetenschappers onderzoeken al langer hoe de insulineproductie kan worden verhoogd, zodat het gemakkelijker beschikbaar is voor de patiënten die het nodig hebben. En nu is er dus een doorbraak in dat onderzoek. Voor het eerst slaagden wetenschappers erin om een genetisch gemodificeerde bruine koe uit Brazilië melk te laten geven die menselijke insuline bevat. Deze vooruitgang is misschien wel het begin van een nieuw tijdperk in de insulineproductie.

Melk als medicijn tegen diabetes?

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Biotechnology Journal. Veelbelovend is dat de studie wijst op een mogelijke oplossing voor in massa geproduceerde insuline. Maar er is wel meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen. Daarnaast moeten we voorzichtig zijn met het gebruik van genetisch gemodificeerde dieren om de geneeskunde vooruit te helpen.

Zuivel beschermt wel tegen diabetes type 2

Zuivel heeft wel een licht beschermende werking tegen diabetes type 2, blijkt uit onderzoek. Dat is ook een van de redenen dat zuivelproducten in de schijf van vijf van het voedingscentrum zitten.

Insuline zonder injecties? Voorlopig nog niet

Conclusie: de onderzoekers zijn optimistisch over de resultaten van de studie. Maar ze merken daarbij op dat het onderzoek nog een lange weg te gaan heeft. Misschien komt er een dag dat we melk kunnen gebruiken om insuline aan diabetespatiënten te geven, zónder dat daar injecties aan te pas komen. Daarmee kan de medicatie voor mensen met diabetes goedkoper en toegankelijker worden. Dat zal naar verwachting echter nog jaren duren.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *