Er is veel te doen over megastallen voor melkkoeien. Ze zouden niet goed zijn voor dierenwelzijn en voor het milieu. Maar is dat wel zo? We zetten de feiten op een rij.
Megastallen voor melkkoeien, hoe zit dat echt?
Wat is een megastal voor melkkoeien?
Er is geen vaststaande definitie over hoe groot een stal voor melkkoeien moet zijn om een megastal te worden genoemd. In Europese milieuregels is dat wel geregeld voor kippen en varkens, maar niet voor runderen. Toch wordt de term wel vaak gebruikt door bijvoorbeeld dierenorganisaties en volgens die definitie is er sprake van een megastal voor melkkoeien als er meer dan 250 koeien in een stal staan.
Hoeveel megastallen voor melkkoeien zijn er in Nederland?
In maart 2021 waren er in Nederland 514 melkveehouderijen met meer dan 250 melkkoeien. Als we de meest gebruikte definitie voor megastallen hanteren, zijn dit dus allemaal megastallen voor melkkoeien. De meeste van die bedrijven zijn gevestigd in Friesland (137), gevolgd door Noord-Brabant (77). Dat aantal is de afgelopen jaren toegenomen.
Van alle melkveehouderijen in Nederland is slechts 3,3% een ‘megastal’
In totaal zijn er in Nederland 15.607 melkveehouderijen. Het percentage ‘megastallen’ is dus slechts 3,3 procent van het totaal.
Is een megastal slecht voor melkkoeien?
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit soort stallen ‘slecht’ is voor koeien. Integendeel zelfs. Grote stallen zijn vrijwel allemaal moderne stallen, waar meer aandacht is voor het welzijn van koeien. Dat komt omdat ze zijn ingericht om te zorgen dat de koeien optimaal melk kunnen geven. En een koe presteert beter als zij geen gezondheidsklachten heeft.
Moderne stal is goed voor koeien
Dat blijkt uit analyses die Wakker Dier liet uitvoeren door de Wageningen universiteit. Een moderne inrichting en nieuwe technieken hebben juist een positief effect op het terugbrengen van ongemakken voor de melkkoeien. De vloeren zijn minder glad en er is meer ruimte om te bewegen. Daarnaast zijn ze voorzien van een melkrobot en een stalrobot om de vloer schoon te maken, koeborstels en goede ventilatie. De gezondheid van de koeien wordt daarnaast in de gaten gehouden met bijvoorbeeld het KoeKompas.
Minder weidegang op grote bedrijven
Op grote melkveebedrijven is er wel minder vaak sprake van weidegang. De melkkoeien kunnen dan dus niet naar buiten. Puur statistisch gezien is er daardoor meer kans op klauwproblemen. Dat komt omdat koeien in de wei minder vaak in contact komen met hun uitwerpselen. Maar als ze daarna weer naar binnen gaan in een verouderde stal en een verouderde stalvloer, neemt de kans op problemen echter weer toe. In de moderne stallen van grote bedrijven is die stalvloer daarentegen vaak in veel betere staat. Waardoor er op dat gebied niet echt gezondheidsverschillen zijn.
Is een megastal voor koeien slecht voor het milieu?
Nee, de grootte van de stal maakt een megastal niet slechter voor het milieu. Per dier is de uitstoot van een groot melkveebedrijf namelijk hetzelfde als een kleiner bedrijf waar de koeien op stal staan. De totale uitstoot van zo’n groter bedrijf is wel groter, omdat er meer koeien op één locatie staan.
Comments
Ik ben het echt niet eens met dit verhaal. De meeste koeien staan op stal en dat is financieel beter voor de boer. Beter dan in de wei. Maar zeker ook uit dier diervriendelijk oogpunt moet gekozen worden voor krimpen van die gigantische hoop megastallen. En dan wel als compensatie een minimum melkprijs vaststellen.