Meer melk met beter verteerbaar gras

slim gras

Koeien kunnen van gras energie maken in de vorm van melk. Maar daar hebben ze wel vier magen voor nodig, want ook voor koeien is gras moeilijk te verteren. Volgens een Belgische onderzoeker valt er heel wat te winnen door beter verteerbaar gras te ontwikkelen.

Engels raaigras

Koeien eten nu ook al het beste type gras. Engels raaigras, heet dat. Lekker zacht, mals, maar toch is het ook voor koeien nog best moeilijk te verteren. Dat komt omdat de celwanden van gras vol zitten met lignine, een moeilijk verteerbare stof.

Genetisch onderzoek

De Belgische onderzoeker Frederik Van Parijs onderzocht met genetische analyse welk type Engels raaigras het best geschikt is om te veredelen naar naar variëteiten die minder van het moeilijk verteerbaar lignine bevatten.

Meer energie uit gras

Zo kunnen koeien meer energie uit het gras halen en hebben ze minder krachtvoer nodig. Dit kan zorgen voor een hogere melkproductie en een lagere kansen op ziekten.

Suikermoleculen

Gras zit vol koolhydraten, lange ketens van suikermoleculen. In de celkern van gras zitten de kortere ketens, die in de vier magen van de koe snel in energie kunnen worden omgezet. In de celwand, zitten de langere ketens. Vaak zijn zit slechter verteerbare vezels, suikers die traag vrijkomen.

Slimme grasvariant

Van Parijs onderzocht 600 types Engels raaigras om te zien welke variant het makkelijkste te veredelen is naar een beter verteerbare variant. Door dit onderzoek is een slimme grasvariant nu binnen bereik.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *