Meeldauw bestrijden met melk

Melk is geweldig! En niet alleen om te drinken of om er lekkere andere zuivelproducten van te maken, maar ook als bestrijdingsmiddel. Zo is het heel effectief tegen echte meeldauw.

meeldauw bestrijden met melk

Melk als bestrijdingsmiddel

Tuinbouwers weten het allang. Melk als bestrijdingsmiddel werkt! Paprikatelers gebruiken magere melk bijvoorbeeld al tientallen jaren om hun handen en gereedschap schoon te maken bij het snoeien en oogsten. Zo voorkomen ze dat een eventueel virus uit het sap van de ene paprikaplant overbrengen op een volgende plant.

Ook voor thuis

Melk als bestrijdingsmiddel blijkt in sommige gevallen effectiever dan chemische middelen. En dat is goed nieuws. Niet alleen voor de Nederlandse tuinbouw, die ernaar streeft om in 2030 helemaal ‘chemievrij’ te zijn. Het is ook heel fijn voor mensen met groene vingers. Je kunt ook in je eigen tuin aan de slag met melk als bestrijdingsmiddel.

Meeldauw bestrijden met melk

Melk is namelijk heel effectief tegen echte meeldauw. Dat herken je aan witte poederachtige vlekken op de bovenkant van bladeren. Voorkomen is lastig omdat het met sporen door de wind overal kan terechtkomen. Het dringt de plant binnen en begint een netwerk van draden te vormen in en op de bladeren. Zo neemt het licht weg en blokkeert de fotosynthese.

Elke tien dagen sproeien

Door je planten regelmatig te besproeien met een oplossing van melk en water kun je echte meeldauw voorkomen. Doe het bij zonnig weer, elke tien dagen. Een oplossing van veertig procent melk en zestig procent water is net zo effectief als sommige chemische bestrijdingsmiddelen.

Kies voor magere melk

Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken. Het vet in volle melk en halfvolle melk maakt de werking van de eiwitten namelijk minder effectief.


Comments

  1. De Basilicum van mijn zoon had ook last van meeldauw. Hij heeft het plantje bespoten met een mengsel van halfvolle melk en water, in de verhouding 4 delen melk met 6 delen water en de Basilicum was helemaal genezen. (Dit recept ook online gevonden)
    Ik heb hem aangeraden om op tijd stekken te nemen van een gezonde plant en preventief te spuiten, vooral omdat Basilicum heel makkelijk te stekken is.

    Deze tip om magere melk te gebruiken zal ik zeer zeker in mijn planten ordner noteren en uitproberen als dit nodig is.
    Bedankt!

  2. Ik heb meeldauw in één van mijn phloxen in mijn achtertuin. Ben begonnen met de oplossing met melk te spuiten. Hoe lang duurt ’t voordat de meeldauw weg is? En moet ik nu de phloxen, die helemaal niet in de buurt staan, ook behandelen? Eén van de phloxen staat zelfs niet in de achtertuin, maar in de voortuin.

    1. Hi Vera, ik bespuit nu alle gevoelige planten preventief tegen meeldauw vanaf het voorjaar, omdat meeldauw altijd op de loer ligt, vooral bij planten uit de rozenfamilie. Zorg ook dat de planten goede voeding krijgen, het liefste organische voeding. Meeldauw kan namelijk ook overgebracht worden door insecten en vogels vanuit een andere tuin en eenmaal meeldauw in je tuin….blijft het sluimeren, naar mijn gevoel. Voorkomen is beter dan genezen zeg ik maar. Ik heb ooit gelezen dat phloxen ook gevoelig zijn voor meeldauw, vandaar dat ik niet voor deze mooie plant heb gekozen….maar ik heb Spireas, en die zijn ook gevoelig voor meeldauw. Veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *