Of je nu heerlijke tiramisu maakt of romige risotto, mascarpone is voor veel gerechten een onmisbaar ingrediënt. Maar wat is mascarpone precies? En wat kun je ermee? Alles wat je wilt weten over deze Italiaanse roomkaas, inclusief een lekker toetjesrecept.
Mascarpone: alles wat je moet weten
Wat is mascarpone?
Mascarpone is een Italiaanse kaas, die rond 1600 is ontstaan in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Het wordt gemaakt van room, afkomstig van koeienmelk. Door de toevoeging van wijnsteenzuur ontstaat er een dik, romig en smeerbaar product. Mascarpone staat bekend om zijn volle, romige textuur en zachte, delicate smaak. Het wordt veel gebruikt in zoete gerechten en desserts, waarvan tiramisu ongetwijfeld de meest bekende is.
Is mascarpone gezond?
Mascarpone is een roomkaas met een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Gebruik er dus niet meer van dan nodig, want het is wel calorierijk. Juist vanwege die volle, romige textuur zorgt het voor een luxueus mondgevoel in veel gerechten. Hoewel het een relatief hoog vetgehalte heeft, bevat het ook een goede hoeveelheid eiwitten en calcium. Kortom: mascarpone is niet ongezond als je het met mate consumeert.
Zoet of hartig: zo gebruik je het
Je kunt mascarpone zowel koud als warm gebruiken in de keuken. Zoals gezegd is het een onmisbaar ingrediënt in tiramisu, waar het een fluweelzachte en rijke basis vormt. Je kunt er ook een heerlijke trifle mee maken (zie onderstaand recept). Dit is een Engels dessert dat is opgebouwd uit verschillende laagjes. Ook in pastasauzen, risotto’s, hartige taarten en andere culinaire creaties zorgen een paar eetlepels mascarpone voor een romige smaak.
Kopen én bewaren
Mascarpone is een verse kaas die in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar is. Meestal heb je er maar een klein beetje van nodig om een gerecht die romige, volle smaak te geven. Heb je wat over? Bewaar dit dan onderin de koelkast. Volgens het Voedingscentrum kun je geopende mascarpone ongeveer drie dagen goedhouden in de koelkast of drie maanden in de vriezer. Gebruik een brandschone lepel om het uit de verpakking te halen.
Trifle met mascarpone en appel: het recept
Enthousiast geworden om met mascarpone aan de slag te gaan? Maak dan eens een trifle met mascarpone, appelstukjes en walnoten. Dit dessert wordt in laagjes opgebouwd in een hoog glas, waardoor het heel mooi staat op tafel. Een scheutje appel- of sinaasappellikeur maakt dit ‘toetje in een glas’ helemaal af. Ook fijn: het recept is niet moeilijk om te maken en valt bij veel mensen in goede smaak. Een feestelijk dessert om laag voor laag van te genieten!
Ingrediënten
250 gram mascarpone
2 appels
2 eetlepels vloeibare honing
2 eieren
50 milliliter (sinaas)appellikeur
100 gram walnoten
1 theelepel kaneelpoeder
Verder nodig: Mooie hoge glazen om de trifle in te serveren.
Bereiding
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes.
- Meng de appelstukjes met de (sinaas)appellikeur en de helft van de honing.
- Klop de mascarpone op en meng dit met de andere helft van de honing.
- Splits de eieren. Het eigeel gebruik je niet.
- Klop de eiwitten stijf, totdat er stevige pieken ontstaan.
- Spatel het eiwit voorzichtig door de mascarpone.
- Hak de walnoten grof.
- Vul de glazen in laagjes met afwisselend de appeltjes, het mascarponemengsel en de walnoten.
- Zet ten minste 1 uur in de koelkast.
- Garneer de trifle met een snufje kaneel. Lepeltje erbij en serveren maar!