Yoghurt en cake zijn een geweldige combinatie. Een yoghurtcake is lekker smeuïg, vol van smaak én zacht van structuur: precies zoals een geslaagde cake moet zijn. Bovendien is yoghurtcake frisser en minder zwaar dan een normale cake.
Luchtige yoghurtcake: het recept en variatietips

Krokant van buiten, zachtzoet van binnen
Een dunne krokante korst en van binnen heerlijk zacht, luchtig en smeuïg: dat is het succesrecept van een goede cake. En heb je weleens een yoghurtcake gebakken? Dat is niet alleen heerlijk als gebak bij de thee of koffie, maar ook als nagerecht. Deze cake is zacht van structuur, maar minder vet en zwaar dan een normale cake. Het geheim zit ‘m in de Griekse yoghurt die erin zit, waardoor het resultaat fris en luchtig is. Een aanrader!
Yoghurtcake: in een handomdraai op tafel
Zelf een yoghurtcake maken is heel simpel. Met beetje mazzel heb je veel ingrediënten al in huis, zoals eieren, bloem, suiker en misschien ook wel Griekse yoghurt. Je maakt hier een beslag mee, giet dat in een cakevorm en vervolgens doet de oven de rest. Tijdens het bakken komen er heerlijke geuren uit de oven. En na een uur tover je een prachtige, goudbruine cake tevoorschijn, waarvan je de bovenkant nog kunt afwerken met poedersuiker of glazuur.
Variëren met vers fruit of knapperige nootjes
Als je het basisrecept (zie hieronder) eenmaal kent, kun je allerlei variaties maken. Voeg bijvoorbeeld rozijnen of vers fruit toe aan het beslag voor een verrassende twist. Blauwe bessen maken de cake lekker zoet en fruitig en voegen een mooie kleur toe. Knapperige nootjes of kokossnippers geven hem een bite. Tot slot kun je er nog wat poedersuiker overheen strooien. Of maak zelf een glazuur om de bovenkant mee te bestrijken.
Bewaartip: zo blijft je cake het langst lekker
Of je nu een geoefende bakker bent of niet, met een luchtige yoghurtcake scoor je altijd. Blijft er wat over? Geen punt, je kunt hem prima bewaren. Niet in de koelkast, want dan droogt hij uit, maar op kamertemperatuur. Verpak de cake goed luchtdicht met aluminium- of huishoudfolie. Zo blijft hij lekker krokant en kun je hem maximaal vijf dagen bewaren óf drie maanden in de vriezer. Als hij niet in één keer op gaat tenminste… Eet smakelijk!
Ingrediënten
200 gram Griekse yoghurt
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
200 gram fijne kristalsuiker
4 eieren (medium)
1 theelepel vanille-extract
100 gram zonnebloemolie
Snuf zout
Poedersuiker
Verder nodig: Twee (beslag)kommen, garde, bakpapier en cakevorm van 25 centimeter.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden en kies voor boven- en onderwarmte.
- Meng in een beslagkom de bloem, het bakpoeder, zout en suiker door elkaar.
- Klop in een tweede beslagkom de Griekse yoghurt, eieren, het vanille-extract en de zonnebloemolie door elkaar.
- Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer met een garde tot er een mooi glad beslag ontstaat.
- Vet de cakevorm in en bekleed deze eventueel ook nog met bakpapier.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 55-60 minuten goudbruin.
- Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar.
- Haal de cake uit de oven en laat deze enkele minuten in de vorm afkoelen.
- Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat deze nu volledig afkoelen.
Decoreer de bovenkant met wat poedersuiker en snijd de cake in plakken





