Land van melk en honing, wat is de betekenis?

Prachtig weer, vriendelijke mensen en een overvloed aan alles wat je hartje begeert. In het land van melk en honing is het er allemaal. Maar waar komt dit spreekwoord vandaan? En wat heeft het met melk te maken?

land van melk en honing

Land van melk en honing: bijbelse herkomst

Veel Nederlandse spreekwoorden zijn al erg oud. “Het land van melk en honing” is hierop geen uitzondering. De zin is te vinden in de Bijbel, en verwijst naar het Beloofde Land, waar Mozes de Joden naartoe moest brengen. In het Beloofde Land zouden de Joden niet meer onderdrukt worden, maar gelukkig en vrij kunnen leven. Toen al had dit spreekwoord al de betekenis die het vandaag de dag nog steeds heeft.

Waarom melk en honing?

Waarom melk en honing? Wat maakt die twee nou zo bijzonder? Hier zijn een aantal verklaringen voor. Beide verklaringen zeggen eigenlijk hetzelfde: deze twee producten vullen elkaar mooi aan. Als je over beide beschikt, heb je weinig te klagen.

In het beloofde land is melk én honing: kortom alles wat je nodig hebt

Verklaring 1: basisproduct en luxeproduct

Sommige mensen zeggen dat het komt omdat melk vroeger een basisingrediënt was voor veel gerechten. Daarentegen was honing een luxeproduct, iets dat niet iedereen zich kon veroorloven. Melk en honing staan samen dus symbool voor het voedzame én het lekkere.

Verklaring 2: afkomstig van dieren en planten

Andere mensen denken dat de twee producten iets anders symboliseren. Omdat honing uit planten komt, en melk uit dieren, is “een land van melk en honing” een manier om aan te geven dat een land over alles beschikt.

Andere spreekwoorden met zuivel

Melk en andere zuivelproducten spelen al lang een rol in ons leven. Daarom is het niet gek dat “het land van melk en honing” niet het enige spreekwoord is waar zuivel een rol speelt. Benieuwd waar “boter op je hoofd hebben” vandaan komt? Of “met je neus in de boter vallen”? Wij zochten het voor je uit.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *