Lammetjespap: wat is het, en hoe maak je het?

Lammetjespap is een echt oud-Hollands gerecht, dat je vandaag de dag niet veel meer tegenkomt. Toch is de pap nog altijd niet vergeten, en kun je ‘m gemakkelijk zelf maken.

Lammetjespap

Oud-Hollandse glorie

Griesmeelpap, havermoutpap en gortepap. Jong en oud (maar vooral oud) groeiden op met een breed scala aan heerlijke zuivelproducten. Lammetjespap is een gerecht dat in dit rijtje niet mag ontbreken, maar inmiddels toch meer in de vergetelheid is geraakt. En dat is zonde, want de pap brengt bij een hoop mensen mooie herinneringen naar boven.

Waar komt de naam Lammetjespap vandaan?

Het woord ‘lammetjespap’ werd in 1717 voor het eerst in een tekst gevonden. Omdat het woord zo oud is, is het lastig om te achterhalen hoe de pap aan zijn opvallende naam komt. Het tijdschrift Onze Taal deed in 2007 een poging om de herkomst te achterhalen, en kwam tot een aantal mogelijke verklaringen. Zo kan de naam afgeleid zijn van de lichte en zachte vacht van het lam, die qua textuur op Lammetjespap lijkt. Een andere mogelijkheid: kinderen kregen de pap vaak om aan te sterken bij ziekte. Ze werden dan in de watten gelegd, en Lammetjespap hoort daarom bij het gevoel van zachtheid en liefde. Gevoelens die je ook krijgt bij het kijken naar een klein lammetje.

Hoe maak je lammetjespap?

Hoewel de herkomst van de naam niet meer met zekerheid te achterhalen is, is het recept voor lammetjespap dat gelukkig wel. De pap wordt voornamelijk als nagerecht geserveerd, en de bereidingstijd is ongeveer tien minuten.

Dit heb je nodig (voor vier personen)

  • 1 liter melk
  • 80 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • Een snufje zout

Eventueel kun je voor extra smaak nog een ingrediënt toevoegen, zoals citroensap of vanillesuiker.

Zo maak je het

  • Stap 1: Breng 750 ml. melk rustig aan de kook.
  • Stap 2: Zeef de bloem in een kom en meng met het overgebleven deel van de melk, totdat het mengsel geen klonten meer bevat.
  • Stap 3: Voeg het mengsel toe aan de kokende melk.
  • Stap 4: Roer het nieuwe mengsel, totdat de pap is gebonden.
  • Stap 5: Voeg het snufje zout toe, en laat de pap nog 5 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren om aankoeken te voorkomen.
  • Stap 6: Maak de pap af door de suiker, en eventueel de citroensap of vanillesuiker toe te voegen. Nog een laatste keer roeren, en de lammetjespap is klaar.
Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Lammetjespap
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)

Comments

  1. We make Lammetjespap as my mother used to make it. Very similar to a white sauce with cornflour, sugar, and milk. Some vanilla can be added. The result is that the porridge is soft, shiny and very tasty

  2. Nee, zo maak je het niet, de melk hoeft niet aan de kook gebracht te worden (je wil dit niet)
    -Smelt 120 gram boter op middelhoog vuur.
    -Voeg de 80 gram bloem (drie flinke eetlepels) toe en draai het vuur halverwege en meng het geheel.
    -Meng nu rustig de liter melk maar pas als alle bloem is vermengd met de boter anders krijg je klonten
    -Rustig blijven roeren tot het bijna aan de kook is
    -Na serveren afstrijken met boter zodat er geen vel op komt en kommetje basterdsuiker op tafel, smullen.

    1. U bent in de war met bechamel. Bechamel maakt men op de manier zoals u het beschrijft, bechamel wordt onder andere gebruikt voor lasagne, sausje voor over de bloemkool, ect, ect. Het recept hierboven is toch echt het recept voor lammetjespap.

      1. Kreeg het vroeger in het tehuis waar ik zat bij de nonnen er zaten altijd klontjes in, brrrr zo verschrikkelijk gr Trudy

  3. Heerlijk! Alleen werd hij bij mij niet echt dik, ondanks dat het aan de kook werd gebracht en ik de juiste hoeveelheden heb gebruikt

    1. Heb je misschien tussendoor geproefd? De enzymen in speeksel breken het zetmeel uit de bloem af, waardoor deze minder bindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *