Lactosevrije melk: is dat gezond of niet?

Lactosevrije melk is net zo gezond als de reguliere variant. Het verwijderen van de lactose heeft bijna geen invloed op de smaak, kwaliteit en caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden.

lactosevrije melk

Misschien is het je al opgevallen: lactosevrije melk is in opkomst. Goed nieuws voor iedereen met lactose-intolerantie, want die heerlijke cappuccino hoef je nu niet meer te laten staan. Maar wat is het eigenlijk precies? En is lactosevrije melk gezond?

Wat is lactosevrije melk?

Lactosevrij melk is koemelk, maar dan zonder lactose. In je lichaam wordt lactose gesplitst tot glucose en galactose. Bij lactosevrije melk is dit al gebeurd, zodat je lichaam dat niet meer hoeft te doen. Door dit proces is deze melk iets duurder dan gewone koemelk. De pakken zijn verkrijgbaar in twee soorten: een verse en een lang houdbare variant. Goed om te weten is ook dat lactosevrije melk nog wel spoortjes van lactose bevat. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie is dit echter geen probleem.

Voor wie is dit product precies bedoeld?

Ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking krijgt klachten na het nuttigen van melkproducten. Om melksuiker, oftewel lactose, te verteren maakt het lichaam het enzym lactase aan in de darmwand. Wanneer dit niet of nauwelijks gebeurt, geeft dit klachten. Je moet dan denken aan een opgeblazen gevoel, buikkrampen of diarree. Er is sprake van lactose-intolerantie. In dat geval kan melk zonder lactose uitkomst bieden.

Is lactosevrije melk gezond of niet?

Ja, de melk is net zo gezond als de reguliere variant. Het verwijderen van de lactose heeft bijna geen invloed op de smaak, kwaliteit en caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden.

Bestaan er ook andere lactosevrije zuivelproducten?

Jazeker. Er zijn zelfs steeds meer lactosevrije producten te vinden in het zuivelschap van de supermarkt. Denk aan lactosevrije room, yoghurt, kwark en roomkaas. Dit biedt volop extra mogelijkheden in de keuken.

Voor welke recepten kun je het gebruiken?

Trakteer jezelf eens op een heerlijke zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato met lactosevrije melk. Schuimt net zo mooi als gewone koemelk! Dol op pannenkoeken? Die smaken net zo lekker met melk zonder lactose. Je maakt het feest compleet met schijfjes appel, banaan en kokossnippers. Met lactosevrije yoghurt kun je frisse saladedressings maken, bijvoorbeeld met olijfolie, citroen en verse bieslook.


Comments

  1. De lactose melk is voor mij veel lekkerder van smaak , een beetje zoetachtig ik kan ook gewoonmelk drinken geen probleem voor mij

    1. Ben het met je eens is veel lekkerder dan gewone melk ik kan die ook verdragen wel jammer dat Arla zonder lactose zo duur is , het is wel de lekkerste melk. Ook verkopen ze het niet overal.

  2. Ik ben lactosevrije melk gaan drinken omdat gewone melk veel slijmt en idd een opgeblazen gevoel geeft. Sinds ik lactosevrije melk drink is dit een heel stuk minder geworden. Voor mij een prima melkvervanger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *