Kwark over en heb je stevige trek? Denk dan eens aan zelfgebakken kwarkbollen: een gezondere, luchtige en overheerlijke variant van de traditionele oliebol.
Kwarkbollen uit de oven: gezonde oliebollenvariant
Gezonde traktatie
Melk, bakkersgist, bloem en krenten of rozijnen: dat zijn de ingrediënten voor het klassieke oliebollenrecept. Maar wist je dat kwarkbollen ook ontzettend lekker zijn? Ze zijn niet vet, super luchtig en zeer geschikt als gezond alternatief voor oliebollen met oud en nieuw. Het is ook erg simpel om ze te maken. Je hebt zelfs geen frituurpan nodig! Deze kwarkbollen bak je namelijk lekker krokant in de oven of in een airfryer.
Zo maak je kwarkbollen
Verwarm de oven voor op 180 graden (airfryer 160 graden). Wel 150 gram rozijnen een kwartier in warm water. Meng ondertussen in een beslagkom 250 gram magere kwark, een zakje vanillesuiker, twee eieren, een eetlepel bakpoeder en een snufje zout. Voeg 250 gram bloem en de gewelde rozijnen toe. Roer alles goed door elkaar. Voor de oven verdeel je het deeg met twee lepels in twaalf bolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Bij de airfryer leg je in het mandje bakpapier, waar je vier bolletjes per keer op legt. Bak de kwarkbollen nu twintig minuten in de oven of airfryer.
Vers uit de oven of airfryer
Wil je zeker weten dat de kwarkbollen gaar zijn? Snijd er dan eentje open en proef of ze al goed zijn. Bestrooi je creatie met een flinke laag poedersuiker of maak de bovenkant licht vochtig en dip het baksel even in de kristalsuiker. Warm uit de oven of airfryer smaken je zelfgemaakte kwarkbollen natuurlijk het allerlekkerst. Tip: houd je er een paar over, dan kun je die de volgende dag gewoon opwarmen in de magnetron. Dan smaken ze weer als vers gebakken!
Verschillende vullingen
Kwarkbollen zijn zonder vulling al onweerstaanbaar. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om te experimenteren met verschillende vullingen. Denk aan perzik, banaan, appel, blauwe bessen of gedroogde cranberry’s. Wees creatief en geef je eigen draai aan het recept. Je kunt er ook voor kiezen om de helft van het beslag te gebruiken gewone kwarkbollen, aan de andere helft voeg je de vulling toe. Zo heb je voor elk wat wils.