Kwarkbollen met oudjaar: gezonde oliebollenvariant

Bij oud en nieuw horen natuurlijk oliebollen. Maar wil je eens iets anders als eindejaarstraktatie? Sluit het jaar dan smakelijk af met zelfgebakken kwarkbollen: een luchtige en overheerlijke variant van de traditionele oliebol.

kwarkbollen

Gezonde eindejaarstraktatie

Melk, bakkersgist, bloem en krenten of rozijnen: dat zijn de ingrediënten voor het klassieke oliebollenrecept. Maar wist je dat kwarkbollen ook ontzettend lekker zijn? Ze zijn niet vet, super luchtig en zeer geschikt als gezond alternatief voor oliebollen met oud en nieuw. Het is ook erg simpel om ze te maken. Je hebt zelfs geen frituurpan nodig! Deze kwarkbollen bak je namelijk lekker krokant in de oven.

Zo maak je kwarkbollen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel 150 gram rozijnen een kwartier in warm water. Meng ondertussen in een beslagkom 250 gram magere kwark, een zakje vanillesuiker, twee eieren, een eetlepel bakpoeder en een snufje zout. Voeg 250 gram bloem en de gewelde rozijnen toe. Roer alles goed door elkaar. Verdeel het deeg met twee lepels in twaalf bolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kwarkbollen nu twintig minuten in de oven.

Vers uit de oven

Wil je zeker weten dat de kwarkbollen gaar zijn? Snijd er dan eentje open en proef of ze al goed zijn. Bestrooi je creatie met een flinke laag poedersuiker of maak de bovenkant licht vochtig en dip het baksel even in de kristalsuiker. Warm uit de oven smaken je zelfgemaakte kwarkbollen natuurlijk het allerlekkerst. Tip: houd je er een paar over, dan kun je die de volgende dag gewoon opwarmen in de magnetron. Dan smaken ze weer als vers gebakken! 

Verschillende vullingen

Kwarkbollen zijn zonder vulling al onweerstaanbaar. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om te experimenteren met verschillende vullingen. Denk aan perzik, banaan, appel, blauwe bessen of gedroogde cranberry’s. Wees creatief en geef je eigen draai aan het recept. Je kunt er ook voor kiezen om de helft van het beslag te gebruiken gewone kwarkbollen, aan de andere helft voeg je de vulling toe. Zo heb je voor elk wat wils tijdens de jaarwisseling. Gelukkig nieuwjaar!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *