Kurkuma Latte: superhip maar geen superfood

Uitgekeken op een latte macchiato en de pumpkin spice latte al geprobeerd? Geen nood: er is nu de Kurkuma Latte, oftewel golden milk. Dé nieuwste hipsterdrank op Instagram. Lekker en volgens de liefhebbers supergezond.

kurkuma latte

Kurkuma, een superfood?

Als we de bloggers mogen geloven is kurkuma een regelrechte superfood. Het zou ontstekingsremmend zijn, je immuunsysteem versterken en volgens sommigen is zelfs kanker kansloos tegen kurkuma.

Indiase geelwortel

Kurkuma (ook wel koenier, koenjit of Indiase geelwortel of tarmeriek) is een specerij gemaakt van de wortel van de gelijknamige tropische plant. De meeste kurkuma komt uit India en Pakistan, waar de geelkleurige specerij een vast onderdeel is van curry.

Geen wondermiddel…

Helaas. Ook al neemt kurkuma een belangrijke plaats in bij de ayurvedische geneeskunde, de helende werking van kurkuma in voeding wordt nogal overschat. In een reageerbuis werkt het stofje curcumine in kurkuma inderdaad als een tierelier tegen infecties en zelfs tegen kankercellen, maar helaas breekt je verteringsstelsel deze stof af voordat het onze lichaamscellen kan bereiken. Bovendien kan curcumine ook niet goed tegen licht, water en zuurstof.

Kurkuma als medicijn

Om kurkuma als medicijn in te zetten, werken wetenschappers daarom aan manieren om de werkzame stoffen intact op de goede plekken te krijgen in je lichaam. Dat doen ze met een speciaal proces waarin de stoffen worden opgeslagen in kleine vetbolletjes, die vervolgens worden geïnjecteerd.

Fotogeniek

Goed, voor je gezondheid hoef je een Kurkuma Latte niet te drinken. Maar wel voor de smaak en vooral voor de look. Een Latte Kurkuma is vooral een heel fotogenieke drank, die je heel veel op Instagram zult tegenkomen.

Kurkuma Latte: zelf maken

Je maakt een Kurkuma Latte met 200 ml melk, die je opwarmt in een pannetje. Doe er een theelepel gemalen kurkuma doorheen, een beetje suiker, stroop of honing om het wat zoeter te maken en eventueel wat kaneel, kardemon of vanille extract. Laat het een tijdje lichtjes koken (hoe langer, hoe meer smaak). En doe het daarna nog een minuutje in een blender.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Kurkuma Latte
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *