Kruudmoes is een soepachtig gerecht dat vooral in grootmoeders tijd populair was in het oosten van het land. Vandaag de dag wordt de moes gelukkig nog steeds gegeten, want de smaak is nog altijd als vanouds!
Kruudmoes: wat is het, en hoe maak je het?
Een Oost-Nederlandse klassieker
Is kruudmoes Gelders of Overijssels? Daar zijn de meningen over verdeeld (hoewel het gerecht het meest populair is in het Overijsselse Salland). Feit is dat arbeiders uit beide provincies het stevige gericht gebruikten om aan te sterken na een lange dag werken op het land. Ook soldaten en pas bevallen vrouwen kregen de soep toegediend om aan te sterken. Kruudmoes wordt met name in het voorjaar gegeten en je kunt kruudmoes zowel warm, lauw als koud eten.
Waar komt de naam Kruudmoes vandaan?
De naam kruudmoes bestaat uit twee delen: kruud en moes. Kruud betekent kruid, moes is het woord voor voedsel in de vorm van een dikke vloeistof, zoals appelmoes. Omdat kruudmoes een breed scala aan verschillende kruiden bevat (hierover later meer), is het niet gek dat het gerecht kruudmoes heet.
Hoe maak je kruudmoes?
Kruudmoes is een gerecht dat je niet zo 1-2-3 op tafel hebt staan. Omdat de gort eerst een nacht moet weken en ook nog drie uren moet koken, is het handig om ruim van tevoren te weten wanneer je de kruudmoes wil serveren.
Dit heb je nodig (voor 4 tot 6 personen)
- 2 liter karnemelk
- 2,5 liter water
- 350 gram gort
- 250 gram mager gerookt spek
- 1 verse rookworst
- 250 gram gewelde rozijnen
- Verse kruiden, zoals:
- Kervel
- Peterselie
- Selderie
- Dille
- Zuring
- Kruizemunt
Gebruik 2 á 3 takjes per kruid. Je kunt zelf nog extra ingrediënten toevoegen, zoals stroop of extra boter.
Zo maak je het
- Stap 1: Spoel de gort af en doe de gort met ruim water in een schaal. Laat de schaal één nacht weken.
- Stap 2: Laat de gort uitlekken, doe de gort in een pan en voeg de karnemelk toe.
- Stap 3: Breng aan de kook en laat twee uren zachtjes koken.
- Stap 4: voeg het spek, de rookworst en de afgespoelde gewelde rozijnen toe. Laat nog één uur zachtjes koken.
- Stap 5: Snij de kruiden fijn.
- Stap 6: Haal het spek en de worst uit de pan, snij het spek in stukjes en de worst in plakjes, en doe de spek samen met de kruiden en eventueel boter terug in de pan. Roer goed door, en verwarm het geheel kort.
- Stap 7: Dien de kruudmoes op in diepe borden. Garneer met de rookworst en eventueel stroop.
Comments
Hier op de (noord)veluwe wordt slechts 1 ktuid ge ruikt. Roomse kervel. Die vond je in iedere moestuin.
Hier op de noord veluwe wordt zeker ook munt gebruikt