Krijg je puistjes van melk en andere zuivel?

Veel mensen denken dat bepaalde voedingsmiddelen zoals varkensvlees, chocolade en melk puistjes veroorzaken of verergeren. Maar is dat ook zo?

puistjes van melk acne

Wetenschap: geen duidelijk verband

Krijg je puistjes van melk? Helaas heeft de wetenschap nog geen duidelijk antwoord. ‘Er zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar die spreken elkaar veelal tegen’, zegt dermatoloog dr. Rieke Driessen. ‘Kortom, we weten het niet precies. Daarom adviseren we in de praktijk nog niet aan patiënten om het voedingspatroon aan te passen.’

Acne: bijna iedereen krijgt het

Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit te maken met acne. Van een paar puistjes tot een uitgebreide huidaandoening met een flinke impact op je dagelijkse leven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Veranderende huid vaak oorzaak

De reden dat acne in de puberteit begint, komt doordat de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. “De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg”, legt dr. Driessen uit. “Daarnaast zorgt een abnormale verhoorning van de huid voor verstopping van het haarzakje. Zo ontstaan mee-eters. Vervolgens kan de P. acnes-bacterie zorgen voor een ontsteking.”

Kijk uit met schoonmaken

Het is verleidelijk om die ontstoken huid flink schoon te maken. Maar dat moet je juist niet doen. ‘Je huid heel intensief schrobben is niet goed”, zegt dr. Driessen.

Ook make-up is niet goed

Je puistjes wegwerken met make-up is helaas ook niet aan te raden. ‘Vooral vettige cosmetica is niet goed. Dit kan juist een verstopping van de talgklieren veroorzaken’, zegt dr. Driessen. 

Geneesmiddelen ook van invloed

Andere Invloeden van buiten het lichaam kunnen ook een rol spelen. ‘Er zijn ook geneesmiddelen die een rol kunnen spelen bij acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.’

Puistjes van melk?

Over het verband tussen voeding en acne is minder zekerheid. ‘Een verband met zuivel lijkt er mogelijk te zijn. Het is echter voor ons als dermatologen nog geen reden om in de praktijk een voedingsadvies te geven.’

Snelle suikers meer van invloed

“Vanuit de wetenschap lijkt het erop dat vooral voeding met een hoog glycemische waarde (‘snelle’ suikers, zoals frisdrank, snoep en wit brood) de symptomen van acne kunnen verergeren”, zegt dr. Driessen. 

Naar de huisarts

Zelf je voedingspatroon drastisch aanpassen zonder medische begeleiding is echter geen aanrader. Wat wel? Dr. Driessen: “Mijn belangrijkste advies bij klachten: ga naar je huisarts of een dermatoloog. Acne is gelukkig heel goed te behandelen.”

Conclusie

De vraag of je voedingspatroon van invloed is op de symptomen van acne is al vaak onderzocht, maar hele heldere antwoorden zijn er niet. Een gezond voedingspatroon zonder al te veel ‘snelle’ suikers, lekker veel kleurrijke groenten én volle zuivel, lijkt wel te helpen. Waarom?  Die zoete dingen zorgen waarschijnlijk voor de aanmaak van hormonen, waardoor de symptomen van acne kunnen verergeren. Zuivel lijkt hetzelfde te doen, maar dan in veel mindere mate. Bij volle zuivel (dus volle melk, volle yoghurt etc) is dat effect nog minder sterk. En kleurrijke groenten bevatten polyfenolen, stofjes die ontstekingsremmend werken. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *