Fan van koffie én tiramisu? Dan wordt dit vast je favoriete nieuwe toetje: koffiemisu. Je tovert dit dessert in no-time op tafel. Het enige wat je ervoor nodig hebt is verse slagroom, mascarpone, lange vingers en espresso. En natuurlijk een vleugje cacao.
Koffiemisu: dessert om je vingers bij af te likken

Tiramisu: opbeurende Italiaanse klassieker
Toegegeven: niets kan tippen aan de klassieke tiramisu, het beroemde Italiaanse dessert. De naam betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat je kunt interpreteren als ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’. Een verwijzing naar de energieopwekkende ingrediënten zoals suiker en koffie. Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze te laten aansterken en er weer bovenop te brengen.
Koffie en tiramisu inéén, een smaakbom
Het enige minpuntje van tiramisu is dat het best wel wat werk is om het te maken. Kan dat ook simpeler? Jazeker. En dat brengt ons bij koffiemisu, wat in feite niets anders is dan tiramisu in een sterk vereenvoudigd jasje. Oftewel: een espresso met daarin een snelle tiramisu. Geserveerd in een glas, ziet dit toetje er al snel spectaculair uit. Bovendien is het een echte smaakbom. Kortom: ideaal voor als je geen zin hebt om lang in te keuken te staan.
Koffiemisu zelf maken: hartstikke simpel
Voor het maken van koffiemisu heb je niet veel ingrediënten nodig. Je maakt het met verse slagroom, mascarpone, lange vingers, espresso en cacao. Daarnaast zorgt vanillesuiker voor en lekker zoete smaak. Het handigst is om meerdere porties koffiemisu tegelijk te maken, want dan is het makkelijker om de slagroom en mascarpone te kloppen. Serveer de koffiemisu in een mooi glas, met een royale laag cacao om het helemaal af te maken.
Ingrediënten (voor 4 porties)
- 125 milliliter verse slagroom
- 250 gram mascarpone
- 1 theelepel vanillesuiker
- 12 lange vingers
- 4 kopjes espresso
- 4 theelepels cacao
Verder nodig: Vier ronde, brede glazen en een garde of keukenmixer met garde.
Bereiding
- Doe de verse slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom.
- Mix dit op een lage stand totdat de mascarpone goed gemengd is en het geheel niet meer klonterig is.
- Zet de mixer op de hoogste stand en klop nogmaals totdat het mengsel stijf is.
- Breek drie lange vingers doormidden en leg de drie helften op de bodem van een rond, breed glas.
- Schep hier twee eetlepels van de mascarponeroom overheen.
- Leg op de mascarponeroom drie nieuwe helften lange vingers.
- Zet het glas onder de koffiemachine en laat de espresso er overheen lopen.
- Dek dit af met nog een extra laag mascarponeroom.
- Bestrooi de mascarponeroom royaal met cacaopoeder.
- Serveer de koffiemisu direct of bewaar deze in de koelkast totdat je het dessert opdient. Eet smakelijk!





