Koeien keuren voor beginners

Veel mensen houden ervan om het tegen elkaar op te nemen in een wedstrijd. Veehouders zijn hierin niet anders. Daarom worden ieder jaar koeien gekeurd om te bepalen wie de mooiste koe van het jaar is. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw koe de mooiste is? En waar wordt zo’n koe op beoordeeld?

koeien keuren

Een lange voorbereiding

Een boer trekt niet zomaar een prijswinnende koe uit z’n stal. Voordat de koe wordt gekeurd, is er dan ook al een hoop werk verzet. Zo worden er veel handelingen van tevoren vaak geoefend, zodat de koe op de wedstrijddag zo min mogelijk stress ervaart. Denk hierbij aan wassen en scheren, maar ook het eten uit een voederbak. In die voederbak zit soms een speciaal dieet om de vulling van de pens te stimuleren. Ook het melken werkt anders dan bij ‘normale’ koeien. De jury kan de uier beter beoordelen als er precies genoeg melk in zit. Hiervoor wordt het melkritme van de koe in de dagen ervoor langzaam aangepast. De koe merkt daar zelf niets van.

Aan alles is gedacht

Op de wedstrijddag worden de laatste puntjes op de i gezet. Babyolie moet ervoor zorgen dat de uiers mooi glimmen. De pluim van de staart wordt geborsteld zodat er een mooie pluizenbol ontstaat, met een speciale koeienhaarlak als kers op de taart. Om ervoor te zorgen dat het beest schoon blijft, loopt er iemand met een emmer achter de koe aan. Zo kunnen ook eventuele uitwerpselen het feestje niet verstoren.

Hoe werkt het keuren van koeien?

Als alle voorbereidingen gedaan zijn, kan het koeien keuren beginnen. De koeien lopen langs een jury, die ze beoordeelt op een aantal kenmerken. Allereerst kijkt de jury naar een aantal algemene kenmerken, zoals de hoogtemaat, de breedtemaat en de melkrijkheid. Daarnaast letten ze bijvoorbeeld op:

  • De uiers. Hier is het van belang dat er een mooie balans is. Als het voorste deel van de uier veel dieper ligt dan achterste deel, of andersom, dan levert dat minpunten op. Ook wordt gekeken of er sprake is van een mooie overgang naar de buik, of de speenplaatsing goed is en of de beadering mooi is. 
  • De benen. Het is natuurlijk belangrijk dat de koe goed loopt en mooi rechtop staat. Behalve het been moet ook de hak en de klauw er goed verzorgd uitzien.
  • De ribbenkast. Als een koe een mooie diepe ribbenkast heeft, kan ze veel voer opnemen. Doordat de organen bij deze koeien ook de ruimte hebben, hebben ze vaak een goede weerstand. Een diepe ribbenkast zorgt daarom vaak voor goeie scores.

Verschillende keuringen

Om meerdere koeien een kans te geven, bestaan er meerdere soorten koeienkeuringen. Zo is er bijvoorbeeld een ronde voor vaarzen of koeien die nog maar een keer een kalf gekregen hebben.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *