Koeien in de kunst: onze lievelingswerken

Koeien horen thuis in het Nederlandse landschap. Het is daarom niet gek dat ze in een hoop mooie schilderijen te zien zijn. Maar ook in andere vormen van kunst vind je koeien en stieren terug. Omdat we fan zijn van deze koeienkunst, hebben we onze favoriete werken op een rij gezet.

Koeien in de kunst

Kunstwerk 1: De Stier – Paulus Potter

Paulus Potter was een echte dierenliefhebber. In zijn kunst zag je vaak schapen, paarden, koeien en stieren. Zijn bekendste werk? De Stier. Eigenlijk niet echt een koe dus. Wat leuk is aan dit kunstwerk, is dat de stier levensecht lijkt, terwijl een echte kenner direct ziet dat er iets niet klopt. Het beest heeft namelijk de billen van een jong rund, de horens van een beest van twee jaar oud, het gebit van een vier jaar oude stier en de schouders van een volwassen rund. Dit komt waarschijnlijk omdat Potter zijn stier schilderde op basis van verschillende voorschetsen die hij maakt van verschillende stieren.

Nog een leuk feitje: De Stier is niet alleen Potters bekendste, maar ook zijn grootste schilderij. Het doek is meer dan 2,3 meter hoog en bijna 3,4 meter breed! De foto hieronder is van een postzegel, om het echte werk te zien moet je naar het Mauritshuis in Den Haag.

Koeien in de kunst: De Stier van Paulus Potter op een postzegel
De Stier –

Kunstwerk 2: Ús Mem – Gerardus Jan Adema

Vlakbij de Oldehove, de Nederlandse toren van Pisa in Leeuwarden, staat dit bronzen beeld. Door de Friezen wordt ze liefkozend “Ús Mem” genoemd, Fries voor “onze moeder”. Het beeld is een verbeelding van de ideale stamboekkoe, en is 25% groter dan de ware grootte. Ús Mem was een schenking van het Fries Rundvee Stamboek en staat als sinds 1954 in de Friese hoofdstad.

Koeienkunst: het standbeeld Ús Mem

Kunstwerk 3: Cow Parade

Cow Parade, Engels voor koeienparade, is niet één kunstwerk, maar een grootschalig kunstproject. Overal ter wereld worden nepkoeien beschilderd door lokale kunstenaars, een aantal maanden openbaar tentoongesteld, en daarna geveild voor het goede doel. Tot nu toe deden al 75 steden in 32 landen mee, en werd al meer dan 30 miljoen dollar opgehaald. Deze koeien zijn naast kunst dus ook nog super waardevol, net als echte koeien!

Koeienkunst: kunstproject Cow Parade

Kunstwerk 4: Koeien in de wei – Paulus Potter

We beginnen en eindigen dit lijstje met Paulus Potter, de grootste koeienschilder die ons land heeft voortgebracht. In dit kunstwerk speelt het kenmerkende Hollandse landschap eigenlijk een grotere rol dan de beesten. We zien de knotwilgen, weide en water op de achtergrond. Ook zien we de boer, die met zijn hond naar de koeien loopt. Wil je het schilderij in het echt zien? Breng dan een bezoekje aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Koeien in de kunst: Koeien in de wei van Paulus Potter

Een heus koeienmuseum

Meer weten over de geschiedenis van koeien, melkveehouderijen en het plattelandsleven? Bezoek dan het Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud. Je komt hier naast kunst ook echte koeien tegen, en het is daarom zeker een bezoekje waard.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *