Kip marineren in yoghurt: perfecte malsmaker

Belandt je zelfbereide kippetje meestal allesbehalve mals op je bord? Leg je kip eens wat uurtjes in de yoghurt te weken en ze zal smelten op je tong. De zuren in de yoghurt breken de eiwitten in de kip namelijk langzaam en effectief af, waardoor je vlees veel malser wordt. Ook marineren kun je leren.

kip marineren in yoghurt

Yoghurtmarinade: a match made in India

Kip marineren in yoghurt is zeker niet de zoveelste hipstertrend. De voorkeur voor yoghurt is al eeuwenoud en komt uit India: een land met een beroemde culinaire traditie, dat de wereld heerlijke curries en gerechten als kip Tandoori schonk. Ook in de Turkse en Midden-Oosterse keukens zijn kip en yoghurtmarinade graag geziene combinaties.

Kip marineren in yoghurt

Bij alle soorten marinades is het idee simpel: neem een zure vloeistof met wat olie en kruiden, stop de kip (of vlees, of vis) erin, ga zelf wat anders doen en laat de marinade enkele minuten, uren of dagdelen zijn gang gaan. De vloeistof trekt langzaam in het vlees en de kruiden doen wonderen voor de smaak. Het zuur in de marinade breekt ondertussen de eiwitten af, waardoor de textuur verandert en de kip malser wordt.

Avond van te voren maken

Het voordeel van yoghurt is dat de enzymen in het vlees langzamer worden afgebroken dan bij andere veelgebruikte zure vloeistoffen, zoals wijn en azijn. Als de eiwitten te snel worden afgebroken kan het vlees een rubberachtige structuur krijgen. Doordat het afbraakproces langzamer gaat, is het wel slim de yoghurtmarinade al de avond van tevoren te maken. Geduld dus, maar een vooruitziende blik wordt zeker beloond.

Extra mals door zuivel

Yoghurt heeft ten slotte nóg een voordeel. Het is het eerste bestanddeel dat bakt zodra je de kip in de pan, de oven of op de barbecue gooit. Zuivel reageert dus nog voor de suikers in je marinade karamelliseren en het korstje vormen. Dat leidt tot een zachte ondergrond voor het knapperige korstje van je zuurverdiende kippetje.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *