Onderzoek: keurmerken voedsel steeds belangrijker voor Nederlanders

Steeds meer Nederlanders letten op keurmerken voor voedsel. Vooral dierenwelzijn vinden we steeds belangrijker.

keurmerk

11,2 miljoen mensen let op keurmerk

In Nederland spelen keurmerken bij ongeveer 11,2 miljoen Nederlanders een rol bij het maken van keuzes in de supermarkt. Dat is ongeveer 63%. Voor 16% van de mensen geldt dat ze altijd bewust voor producten met een keurmerk kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Smart Food Monitor. Interessante bevindingen, maar welke keurmerken hebben de sterkste aantrekkingskracht? En welke keurmerken voor melk kennen we?

Dierenwelzijn is belangrijk

Er letten dus een hoop mensen op keurmerken. Maar welke daarvan vinden we het meest belangrijk? Volgens het onderzoek vindt meer dan 40% van de Nederlanders keurmerken rondom dierenwelzijn belangrijk. Deze categorie is daarmee koploper. Op een gedeelde tweede plek vinden we keurmerken over Eerlijke handel en Natuur & Milieu, met 32%. Ongeveer een op de vijf Nederlanders vindt biologische keurmerken belangrijk, en gezondheidskeurmerken wordt door 14% als belangrijk gezien.

Max Havelaar meest bekend

Naast de belangrijkste keurmerken, zochten de onderzoekers ook uit welke bij de meeste mensen bekend is. De grote winnaar? Max Havelaar. Ongeveer 80% van de Nederlanders herkent dit keurmerk. Ook het Beter Leven Keurmerk (72%) en het EKO Keurmerk (63%) scoorden goed.

Keurmerken voor zuivel

Ook  de zuivelindustrie kent een paar keurmerken. Zo is er 100% Weidemelk, van koeien die per jaar minstens 120 dagen, 6 uur per dag in de wei staan. Voldoen veehouders aan de EU-criteria voor biologische melk? Dan mogen ze het EKO-keurmerk dragen. Gaan boeren nog een stap verder in duurzame en verantwoorde melkproductie, dan maken ze zelfs kans op het Demeter-keurmerk. Deze melk is bijvoorbeeld niet gehomogeniseerd, en koeien hebben nog meer ruimte in de wei.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *