Kerststal van kaas

Een kerststal van kaas. Dat kan dus gewoon ook! De Engelse kunstenares Prudence Staite toverde 40 kilo cheddar kaas met behulp van simpel keukengereedschap om tot een complete kerststal, inclusief “baby Cheesus”.

kerststal van kaas

Kerststal van kaas

Prudence is beeldend kunstenaar van oorsprong, maar ‘normale’ kunst vond ze saai worden. Daarom specialiseerde ze zich vijftien jaar geleden tot voedselkunstenaar. Kerststallen van chocolade en peperkoek (gingerbread), zijn voor haar te alledaags. Daarom wilde ze nu eens een keer iets anders doen: een kerststal van kaas!

‘Net klei’

Het was een enorme uitdaging, vertelt ze. Maar wel een hele leuke. Wat blijkt namelijk: kaas is heel geschikt om mee te boetseren. De truc van prudence: de kaas eerst raspen in de keukenmachine en er dan bolletjes van maken. Dan wordt het een soort klei, die met een beetje aandrukken op blokken gesneden kaas blijft zitten.

Baby Cheesus

Stap voor stap, in totaal duurde het vijf dagen, kregen de figuren hun vorm. Na het boetseren stopte Prudence de figuren in de koelkast, waardoor ze hard werden. Daarna kon ze met een cocktailprikker de gezichten echt tot leven brengen. Een levensechte baby Cheesus, dus.

Opeten

Tot de kerstdagen wordt de kerststal koud bewaard in de Chill Factory, een skihal in Manchester. Daarna eet Prudence het kunstwerk op, samen met haar familie. Want hoe leuk het is om er naar te kijken. Kaas is natuurlijk vooral bedoeld om lekker op te eten.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *