Kefir gezond? 6 dingen die je moet weten

Veel mensen zien kefir als een soort wondermiddel. Naast waardevolle voedingstoffen bevat dit friszure zuiveldrankje namelijk ook probiotica: levende bacteriën waar allerlei gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Is kefir echt zo goed voor je? 6 dingen die je moet weten.

kefir en gezondheid

1. Wat is kefir precies?

Wat is kefir precies? Kefir is een friszuur drankje, oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. En als je sommige gezondheidsgoeroe’s mag geloven, zijn kefir en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarom? Het zou propvol zitten met meer dan dertig soorten levende melkzuurbacteriën en gisten, die je microbioom in je darmen als het ware resetten. Hierdoor zou je lijf een enorme boost krijgen.

2. Voor wie is kefir?

Iedereen kan genieten van kefir. Dus ook mensen met lactose-intolerantie. De lactose in melk wordt tijdens het fermentatieproces grotendeels afgebroken (net als bij kaas). En net als melk en andere zuivel zit het boordevol waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten en calcium. Kefir past dus prima in een gezond voedingspatroon.

3. Is alle kefir hetzelfde?

Voordat we het gaan hebben over de gezondheidsvoordelen van kefir, moeten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Niet alle kefir is namelijk hetzelfde. “Echte” kefir komt uit de Kaukasus en maak je met kefirkorrels. Dat zijn kleine brokjes melkzuurbacteriën en gisten, die lijken op kleine bloemkooltjes. Die stop je vervolgens een of twee dagen in een weckpot met melk. En zo krijg je kefir, dat tot wel 30 soorten ‘goede’ bacteriën kan bevatten. Kefir uit de supermarkt wordt op een iets andere manier gemaakt en bevat meestal minder varianten van die probiotica.

4. Is kefir gezond en wat is het bewijs?

Van minder maagklachten tot een middel dat kanker voorkomt. Er wordt van alles en nog wat beweerd over kefir en gezondheid. En alhoewel er zeker aanwijzingen zijn dat de probiotica in kefir een positieve uitwerking heeft op de gesteldheid van je darmen, er is (nog) maar weinig wetenschappelijk bewijs voor al die gezondheidsvoordelen van kefir. Geniet dus vooral van de verfrissende smaak van kefir, maar verwacht geen wonderen.

5. Helpt kefir bij darmklachten na ziekte?

Wat is wel wetenschappelijk bewezen over kefir en gezondheid? De ‘echte’ kefir, die propvol probiotica zit, kan je darmflora herstellen na een ziekte of na antibioticagebruik. Dus na een buikgriep of als je na een bacteriële infectie aan de antibiotica hebt gezeten, kan kefir écht helpen om je snel weer beter te laten voelen.

6. Kefir en cholesterol, wat is het verband?

Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden. Een gezond voedingspatroon is dus altijd goed, maar als je echt bezorgd bent over je cholesterol, vraag dan advies aan je huisarts.


Comments

  1. Beste mevrouw, mijnheer,
    Hoe lang kan je kefir bewaren nadat je de kefirkorrels eruit hebt gezeefd en moet je deze korrels nog omspoelen voordat je deze opnieuw in melk doet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *